Térdbaj

Egy hétköznapi ember nagyjából 12 hétre esik ki a munkából olyan típusú sérüléssel, amelyet Lionel Messi szombaton elszenvedett.
A négyszeres aranylabdást a Las Palmas elleni bajnoki meccs elején megrúgták, és már a tizedik percben le kellett cserélni. Az első hírek szerint hét-nyolc hétig nem futballozhat, mivel elszakadt bal térdének a belső oldalszalagja. Lapunknak több szakember is azt mondta: pontos diagnózis és MR-lelet nélkül nehéz bármit is mondani a gyógyulási esélyekről.

Magyari Zoltán traumatológus specialista, csont- és általános sebész, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Baleseti Központjának főorvosa általánosságban beszélt lapunknak a térd belső oldalszalag-szakadásáról. Mint mondta: a két erős oldalszalag megakadályozza, hogy a két hosszú csont (comb- és sípcsont) egymáshoz képest oldalra billenjen-nyíljon. Hétköznapi nyelven: e szalag feladatainak egyike, hogy ne dőljön ikszbe a láb.

Lionel Messit ápolják térdsérülése után
Lionel Messit ápolják térdsérülése után
Sergio Perez / Reuters

A másik feladata, hogy csökkentse az ízület eltekeredését, a láb kicsavarodását, valamint rögzíti a belső félhold alakú gyűrűporcot. Ez utóbbi a térd legfontosabb lengés-lökéscsillapítója. A terápia lehet műtétes, illetve konzervatív eljárás is, ez utóbbi megoldás a gyakoribb – mondta a szakember. Hozzátette: úgynevezett csuklós brace-ben rögzítik a lábat. Előfordul, hogy a szalag a csonttal együtt kiszakad, ez a jobb indulatú trauma, mert műtéttel a kiszakadt csontdarabkával együtt visszarögzíthető a szalag, és ez a sérülés jól is gyógyul.

Egy sportközgazdász lapunknak megemlítette: a csúcssportolók a modern kor gladiátorai, akiknél nem az a fontos, hogy maradéktalanul meggyógyuljanak, hanem hogy mielőbb visszakerüljenek a pályára. Ők csak most tudnak sok-sok pénzt keresni. Ezért sem őket, sem a menedzsereiket kevésbé érdekli, hogy ez a sietség esetleg tíz év múlva nyomorékká teheti az adott sportolót.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.