Sztárgála a fedett pályás vb-n

Tizenkét év óta a legnépesebb magyar küldöttség vesz részt az atlétikai fedett pályás világbajnokságon: 2004-ben tizenhét hazai sportoló szerepelt a Budapesten rendezett eseményen, a mától vasárnapig az amerikai Portlandben zajló vb-n hat atléta szerezte meg a részvétel jogát.

A szupersztárok egyike, a holland Dafne Schippers
Lee Smith / Reuters

Közülük hárman rutinosak, s ha minden jól alakul, a nyolc közé is juthatnak: a gátfutó Baji Balázs a 2014-es szabadtéri Eb-n a negyedik helyet szerezte meg, a múlt évi fedett pályás kontinensviadalon pedig hetedik volt. Jó formában van, egy hónapja 7,55 másodpercre javította a 60 méteres gátfutás országos csúcsát. Az egy évvel ezelőtt a tető alatt rendezett Európa-bajnokságon a súlylökő Márton Anita aranyérmet nyert, míg Zsivoczky-Farkas Györgyi hatodik lett ötpróbában. Portlandben Kerekes Gréta és Kozák Luca (mindkettő 60 m gát) és Nguyen Anasztázia (60 m) szerepel még. Az Oregon Convention Centerben a férfiak és a nők is 14 számban vetélkednek.

A közönség sok nagyszerű atlétát láthat majd, mint például ­Ashton Eatont, az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó amerikai többpróbázót, akit tavaly az év legjobb férfi atlétájának választottak; Asafa Powellt, a jamaicai sprintert; Valerie Adamst, az olimpiai és világbajnok új-zélandi súlylökőt; Genzebe Dibabát (2015 női legjobbja), az etióp 3000-est, a szám fedett pályás világrekor­derét (8:16,60); Dafne Schipperst, a vb- és Eb-aranyérmes holland sprintert; Mutaz Essa Barsimot, az olimpiai bronzérmes és világbajnok katari magasugrót; Meseret Defart, az olimpiai és vb-aranyakat halmozó etióp hosszútávfutónőt; Shawnacy Barbert és ­Reanud Lavillenie-t, a kanadai, illetve a francia rúdugrót. Előbbi a szám szabadtéri vb-aranyérmese, utóbbi pedig London ötkarikás bajnoka és (616 centivel) fedett pályás világcsúcstartó. Az első napon kiderül, Portlandben melyikük lesz a jobbik. Csütörtökön – magyar idő szerint péntek hajnalban – a női rúdugróknak osztanak még érmeket.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.