Szomorú győztesek

Háromgólos előnyről kezdte a Barcelona a BL-elődöntő visszavágóját a Bayern München ellen. A bajor együttes lehetetlen feladatra vállalkozott: 3-2-re győzött ugyan, de ez kevés volt a továbbjutáshoz. Ma a Real Madrid a Juventust fogadja.

A német játékosok szerint megvolt a tervük, hogyan juthatnak tovább, ennek ellenére az 5. percben Rakitic, majd Neymar szerezhetett volna gólt, de Neuer mindkét esetben hárított. Két perc múlva azonban felrobbant az Allianz Arena: Benatia fejesből megszerezte a vezetést (1-0). A 15. percben azonban elcsendesedett a publikum: Messi, Suarez, Neymar káprázatos akciója után a brazil futballista lohasztotta le a bajor reményeket (1-1). A Bayernnek még négy gólt kellett volna szereznie a döntőbe jutáshoz... A folytatásban Müller fejesét bravúrral védte a Barcelona kapusa. Ám a 29. percben újra Neymar – ismét Suarez varázsolta elé a labdát – örülhetett. (1-2). Ter Stegen sem unatkozott, Lewandowski labdáját a gólvonalról piszkálta ki.

Messit néha meg tudták állítani a Bayern-játékosok (Schweinsteiger és Xabi Alonso), a Barcelonát nem
Messit néha meg tudták állítani a Bayern-játékosok (Schweinsteiger és Xabi Alonso), a Barcelonát nem
Kai Pfaffenbach / Reuters

Az 59. percben azonban már tehetetlen volt: a bajorok lengyel csatára egyenlített (2-2). Negyedóra múltán Müller szép lövéssel szerzett vezetést (3-2), de végül a Bayern csak a győzelemnek örülhetett, a Barcelona jutott tovább.

S, hogy lesz-e „El Clasico” a BL-döntőben, az a Real Madrid és a Juventus mai meccsétől függ. A királyi gárda tart a visszavágótól, noha az első mérkőzésen „csak” 2-1-re kapott ki Torinóban. Az európai sajtóban is visszaköszön, hogy „a Juventus halálos ellenfele lehet a királyi gárdának” – az volt akkor is, amikor legutóbb (2003-ban) a legjobb négy közé jutott a kontinens első számú klubtornáján –, Sergio Ramos pedig Alfredo di Stefano híres mondását idézte fel: „Egyetlen futballista sem lehet olyan jó, amilyen a tizenkét játékos együtt. Igen, tizenkettő. Tizenegy labdarúgó meg a közönség.”

A publikum hangolása szintén azt sejteti: a spanyol együttes, ha reménykedik is, nem feltétlenül biztos a továbbjutásban. Még a tekintélyes tábor támogatása sem jelent garanciát a fordításra, mert Marcello Lippi, a vendégcsapat korábbi szakvezetője azt mondta: „Nehéz ugyan a házigazdák kilencvenezer drukkere előtt játszani, ám a Juventusnak megvannak a fegyverei ahhoz, hogy komoly károkat okozzon a Real Madridnak.”

Az olasz klub játékosainak önbizalmát – az előnyön túl – növeli, hogy a zebracsíkos csapat eddigi tíz BEK- és BL-elődöntője közül hetet sikerrel vett, míg a legjobb négy között immár huszonhatodszor megforduló királyi gárda idáig tizenháromszor a döntőbe jutott és tizenkétszer nem. Ráadásul a madridi „Fehér Házban” feszültség keletkezett, miután a Barcelonától már aligha lehet elvenni a bajnoki címet, és Carlo Ancelotti itáliai mester együttese szempontjából a spanyol Király Kupa is odavan. Gareth Bale ügynöke például kifakadt, amiért (szerinte) a walesi légiós alig kap labdát a többiektől – hogy a cardiffi születésű futballista hányszor játssza meg társait, arról nem ejtett szót –, s az olasz újságok úgy vélik, a 3–5–2-es felállással további fejfájást okozhatna a valószínűleg a Casillas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – James Rodriguez, Kroos, Isco – Bale, Hernandez, Cristiano Ronaldo összetételben kezdő vendéglátóknak a Juventus. Ennek ellenére Massimiliano Allegri, a torinóiak trénere alighanem a négy hátvédes formációt (Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Pogba, Vidal, Pirlo,Marchisio – Tevez, Morata) választja. S erősen Dortmundra gondol, a nyolcaddöntőben ugyanis a Borussia elleni otthoni 2-1-et 3-0 követte idegenben.

Most azonban a Real Madrid a vetélytárs. Azaz még az is előfordulhat, hogy a végén nem a „blancók”, hanem a fekete-fehérek lesznek igazán fehérek...

BAJNOKOK LIGÁJA

ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Bayern München–Barcelona 0-3 3-2

Ma

Real Madrid–Juventus 1-2

(Digisport1, 20.15)

Nincs megállapodás

Nem hozott egyezséget a spanyol profi labdarúgóliga (LFP) és a játékosok szakszervezete (AFE) közötti tegnapi tárgyalás, így továbbra is erősen kétséges, hogy folytatódnak-e a spanyol bajnokságok, köztük az élvonal küzdelmei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.