Szocsi 2014 utolsó nap: Orosz krém a tortán

Oroszország–Norvégia 13:11. Így zárult a téli olimpia az aranyérmek tekintetében. Pénteken még 9:10 volt, szombaton a házigazdák utolérték az északiakat.

Ebben nagy szerepet játszott a 4x7,5 km-es férfi biatlonváltó, valamint Emil Hegle Svendsen, aki „ellőtte” magát, így a norvégok kiestek a dobogós helyezésekért vívott versenyből. A hajrában az orosz Anton Sipulin megszökött az addig vele együtt haladó német Simon Schempptől, és hasonlóképpen boldoggá tette a vendéglátókat, mint a hódeszkában duplázó, honosított Vik Vajld. A snowboardos hős nevét 2011-ig Vic Wildnak írták, de az amerikai sportoló feleségül vette az orosz hódeszkás Alena Zavarzinát, majd orosz állampolgárságért folyamodott. A helyi nézők nem győzték emlegetni: helyesen cselekedett... Örömük azonban nem volt teljes, mert a hölgyek snowboard-versenyének nyolcaddöntőjében kiesett a világbajnok Jekatyerina Tugyegeseva. (A külföldi riporterek ezt kevésbé bánták.) Győzött Julia Dujmovits, de talán még az ő diadalánál is mámorosabbá tette az osztrákokat az alpesi sízők műlesikló-viadalán elért kettős siker: az aranyat Mario Matt, az ezüstöt Marcel Hirscher érdemelte ki.

Arattak a hollandok is: a gyorskorcsolyázók férfi és női üldözéses csapatversenyében egyaránt övék volt a pálya. De hát ez senkit nem lepett  meg, hiszen a „narancsosok” összesen nyolc arany-, hét ezüst- és nyolc bronzérmet nyertek ebben a sportágban (az összes többiben be kellett érniük egyetlen bronzzal), és négy olyan egyéni szám is volt, amely után kizárólag hollandok álltak a dobogón. 

Hasonló bravúrt értek el a tömegrajtos 30 km-es szabad stílusú sífutásban a norvég nők: az elsőséget Marit Björgen szerezte meg Therese Johaug és Kristin Steira előtt. Björgen a hatodik olimpiai aranyérmét nyerte, ezzel az örök listán utolérte Ljubov Jegorova orosz sífutót és Ligyija Szkoblikova szovjet gyorskorcsolyázót. Sőt, mivel három ötkarikás ezüstje és egy bronza is van, a téli játékok legsikeresebb versenyzőnőjévé lépett elő. Ennél szebb eredménysorra már csak két férfi honfitársa  – az egyaránt nyolcszoros győztes Ole Einar Björndalen sílövő és Björn Daehlie sífutó – lehet büszke.

Vasárnap aztán az orosz férfi sífutók kopírozták azt, amit szombaton a norvég nők véghez vittek. Az 50 km-es szám után Alekszandr Legkov, Makszim Viljegzsanyin és Ilja Csernouszov állt az emelvényen, de volt négyes orosz diadal is: a bobkvartettek mezőnyében.

Viszont a férfi jégkorongtorna döntője – sőt már az elődöntője is – orosz részvétel nélkül zajlott, és hozzá lehetne tenni: a finalisták közül is csak egy volt a pályán vasárnap délután. A kanadaiak Jonathan Toews, Sidney Crosby és Chris Kunitz góljával 3:0-ra győzték le a svédeket, akikkel – meglepő módon – szinte kedvük szerint játszadoztak.

EREDMÉNYEK

Alpesi sí. Férfiak. Műlesiklás: 1. Mario Matt (osztrák), 2. Hirscher (osztrák), 3. Kristoffersen (norvég). 

Bob. Férfi négyes: 1. Oroszország I (Alekszandr Zubkov, Alekszej Nyegodajlo, Dmitrij Trunyenkov, Alekszej Vojevoda), 2. Lettország I, 3. Egyesült Államok I.

Gyorskorcsolya. Üldözéses csapatverseny. Férfiak: 1. Hollandia (Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Koen Verweij), 2. Dél-Korea, 3. Lengyelország. Nők: 1. Hollandia (Marrit Leenstra, Jorien ter Mors, Ireen Wüst), 2. Lengyelország, 3. Oroszország.

Hódeszka. Párhuzamos műlesiklás. Férfiak: 1. Vik Vajld (orosz), 2. Kosir (szlovén), 3. Karl (osztrák). Nők: 1. Julia Dujmovits (osztrák), 2. Karstens (német), 3. Kober (német).

Jégkorong. Férfiak. Döntő: Kanada–Svédország 3:0. A harmadik helyért: Finnország–Egyesült Államok 5:0.

Sífutás. Férfiak. Tömegrajtos 50 km-es szabad stílusú verseny: 1. Alekszandr Legkov, 2. Viljegzsanyin, 3. Csernouszov (orosz) Nők. Tömegrajtos 30 km-es szabad stílusú verseny: 1. Marit Björgen, 2. Johaug, 3. Steira (mindhárom norvég).

Sílövészet. Férfiak. 4x7 km-es váltó: 1. Oroszország (Alekszej Volnkov, Jevgenyij Usztyugov, Dmitrij Malisko, Anton Sipulin), 2. Németország, 3. Ausztria.

A kanadai hokiválogatott megvédte olimpiai bajnok címét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.