Szlovákiával nehéz lesz

Ma este negyed kilenckor kezdi meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a svájci világbajnokságon. Az első ellenfél a 2002-ben aranyérmes szlovák csapat lesz.

A riválisnál hemzsegnek a jobbnál jobb hokisok. A legismertebb közülük az NHL-ben érdekelt Los Angeles Kings csatára, az idényenként 4 millió dollárt kereső Michal Handzus. Rajta kívül  hárman - Andrej Sekera (Buffalo Sabres), Boris Valabik (Atlanta  Thrashers) és Peter Ölvecky (Minnesota Wild) - játszanak az észak-amerikai profiligában. Ezen négyes mellett további tíz játékos fordult meg hosszabb-rövidebb ideig az NHL-ben.

A két csapat eddig hatszor találkozott egymással, a szlovákok négyszer, a magyarok kétszer nyertek. Az első összecsapásra még a II. világháború alatt, 1941. február 20-án került sor, a németországi Garmisch-Partenkirchenben 6-0-ra győztek a magyarok. A következő párharcra 1994-ig kellett várni. Az előző évben önállósodott szlovákok - mivel a csehek örökölték a csehszlovák válogatott élvonalbeli tagságát - a C csoportban kezdtek. A vb előtt két egymás elleni barátságos meccsen 15-1-re és 11-2-re nyertek, majd a poprádi C osztályos vb-n 10-0 lett - oda. 2003. november 6-án, Káposztásmegyeren a magyarok 4-2-re verték a kicsit nagyképű szlovákokat, akik - már NHL-es sztárokkal - ugyanilyen arányban vágtak vissza 2005. február 12-én a Papp László Arénában.

A szlovákok csapatkapitánya az a Lubomir Bartecko, aki a szezon elején még együtt játszott Budai Krisztiánnal a Késmárk (Kezmarok) együttesében, de azóta a svéd Luleához igazolt.

A mérkőzés két vezetőbírója a cseh Vladimir Sindler - az egyik legtekintélyesebb sípmester - és a svájci Brent Reiber lesz, míg a  két vonalbíró a cseh Petr Blumel és az ukrán Andrij Kicsa.

A várható összeállítások:

Magyarország: kapusok: Szuper Levente, Hetényi Zoltán (Budai Krisztián) hátvédpárok: Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor,  Ennaffati Omar - Svasznek Bence, Sille Tamás - Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav csatártriók: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Kovács Csaba - Vas  Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Vas János, Benk András, Jánosi Csaba - Vaszjunyin Artyom, Majoross Gergely, Holéczy Roger

Szlovákia: kapusok: Rastislav Stana, Jan Lasak hátvédpárok: Andrej Sekera, Jaroslav Obsut - Ivan Baranka, Peter  Smrek - Boris Valabik, Dominik Granak - Ivan Svarny, Rene Vydareny csatártriók: Marcel Hossa, Michal Handzus, Lubomir Bartecko - Branko  Radivojevic, Rastislav Pavlikovsky, Ladislav Nagy - Stefan Ruzicka, Peter Ölvecky, Juraj Mikus - Jiri Bicek, Tomas Surovy, Milan Bartovic

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.