Szingapúrban keresd a nőt!

Hab a tortán. A versenynaptár gondoskodik arról, hogy az esztendő Grand Slam nélküli negyede, az igazán nagy tornák befejezése utáni időszak se maradjon kiemelkedő teniszesemény nélkül.

A szezonzáró hetek kizárólag az elitről szólnak. Itt már nincs selejtező, sokszereplős nyitány. Akinek most lapot osztanak, az egy esztendőn át tartó folyamatos jó szerepléssel vívta ki magának a részvétel jogát. Az egyéni rangsorok első nyolc helyezettje kapott meghívót, s a párosban, illetve a csapatviadalokon is az szerepel a pénzesővel járó gálákon, aki a lista élcsoportjában várja az évzárót.

Babos (jobbra) és Mladenovic a dubaji tornagyőzelmet ünnepli
Babos (jobbra) és Mladenovic a dubaji tornagyőzelmet ünnepli
Kamran Dzsebreili / MTI/AP

A hölgyek világbajnoksága vasárnap kezdődik Szingapúrban, november közepén az urak mérkőznek a világelsőségért Londonban, s a nemzeti válogatottak számára kiírt sorozatok is a döntőhöz érnek, hiszen november 14-én és 15-én lesz a női Federation Kupa döntője Prágában a címvédő cseh és a négyszeres bajnok orosz együttes részvételével, befejezésként pedig november utolsó víkendjén Gent ad otthont a belga–brit Davis Kupa-döntőnek.

Elszokhattunk attól, hogy az elit versenyek mezőnyében magyar névre bukkanjunk. Három évtizede Taróczy Balázs és svájci társa, Heinz Günthardt volt a topon: wimbledoni bajnoki címük mellett három vb-elsőséget is számláltak. Azokban az időkben Temesvári Andrea kétszer is kiérdemelte a meghívót, ám a nyolc közé nem tudott bejutni (akkor még tizenhat tagú volt a mezőny).

Most Babos Tímea és állandó francia páros partnere, Kristina Mladenovic negyedik kiemelt a szingapúri vb-n, s lesz egy másik magyar is az egy hétig tartó díszelőadáson: a Svájcban élő Bacsinszky Tímea az első számú tartalék az egyéni versenyen. S hogy mennyire nem lesajnálandó e pozíció, azt bizonyítja, hogy a második beugró az amerikai VenusWilliams. Noha a világelső testvér, a legutóbbi három WTA-világbajnokságot megnyerő Serena – sérülése miatt – nem szerepel a szingapúri tornán, rajta kívül ott parádézik napjaink női teniszsportjának valamennyi klasszisa.

A hétmillió dollár összdíjazású vb tegnapi sorsolásán kiderült: az első helyen rangsorolt román Simona Halep két Grand Slam-győztessel, az idei USOpen-bajnok olasz Flavia Pennettával és az öt GS-trófeával büszkélkedő orosz Marija Sarapovával, továbbá a lengyel Agnieszka Radwanskával szerepel majd a vörös csoportban. A profi versenyzéstől most búcsúzó itáliai hölgy aligha tud beleszólni az elődöntőbe kerülésért zajló csatába, három ellenfele azonos eséllyel küzd a továbbjutásért.

A másik csoportban, a fehérben a 2011-ben világbajnok, kétszeres wimbledoni győztes cseh Petra Kvitova, az idén a tenisz brit Mekkájában döntős spanyol Garbine Muguruza, továbbá a német Angelique Kerber és a cseh Lucie Safarova szerepel. Ebből a kvartettből a négy közé jutásban talán Kvitova reménykedhet leginkább.

A párosok között a WTA-rangsort vezető Hingis, Mirza svájci, indiai kettős legyőzhetetlennek tetszik. A kilencvenes években az egyéni világrangsor élén tündöklő, magyar édesapa gyermekeként Kassán született Martina Hingis párosban éli másodvirágzását, s partnerével tökéletes egységet alkot (Sania Mir za egyébként 2014-ben a dél.afrikai Cara Black társaként lett világbajnok).

Babosék éppen Hingisékkel kerültek egy csoportba, s hogy további találkozóik se kínáljanak lazítást, meg kell mérkőzniük a tavaly is az elit nyolcashoz tartozó amerikai Kops-Jones, Spears, valamint a korábbi világelső Hlaveckova, Hradecka cseh tandemmel. Nem könnyű lecke, ám ha a magyar, francia társulás az idén Dubajban, Marrákesben és Rómában is tornagyőztes tudott lenni, míg Sydney-ben, Miamiban, ’s-Hertogenboschban és Wimbledonban a legjobb négyig jutott, akkor ezúttal sem esélytelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.