Szilágyi Áron: lelkileg a mezőny fölé tudtam nőni

Első, olimpiai bajnokként töltött éjszakája után hétfőn már ismét saját álmai színházában, a vívócsarnokban bukkant föl Szilágyi Áron, s miután a frissen koronázott kardkirály megnézte, hogy párbajtőröző kolléganője, Szász Emese nem tud a nyomdokaiba lépni, visszaindult a szálláshelyére. Azaz csak indult volna, mert egy kisebb riporterkülönítmény az útját állta.

- Csak az akkreditálása lóg a nyakában. Nem tartotta meg az ígéretét...

- Á, az csak tréfa volt, hogy az aranyérmet nem veszem le egy darabig. Ezzel együtt vasárnap lefekvésig viseltem, aztán viszont bezártam a szobám széfjébe. Nagyon remélem, hogy megvan még.

- Azt tudja, ugye, hogy akit eddig Szilágyi Áronnak hívtak, azt mostantól Szilágyi Áron olimpiai bajnoknak szólítják. Barátkozik már a gondolattal?

- Még nem fogom föl, mi is történt velem. Látom az érmemet, emlékszem a szinte fölismerhetetlen Himnuszra, percenként szembesítenek vele, hogy mit is értem el, de igazán még nem tudatosult bennem ez az egész. Szerintem eltelik egy-két hét is addig, amíg a zsigereimbe ivódik, milyen társaság tagja lettem, bár Kovács Kokó reggel már most azzal fogadott, hogy „üdvözöllek a klubban”.

- Nyolc éve, Igaly Diána lövészgyőzelménél érezhettük azt, amit vasárnap az ExCelben: akad egy sportoló, aki pályafutása legfontosabb napján a maximumot képes kihozni magából, és szinte hibátlan produkciót nyújt. Az önértékelés is csillagos ötös?

- Úgy készültem egész évben, hogy a londoni lesz a versenyek versenye, és minden Világ Kupa-viadal, vagy akár az Eb is csak egy állomás idefelé. Ugyanakkor azt is elhatároztam: a legmesszebbmenőkig megkísérlem függetleníteni magamat az olimpiai miliőtől, és semmi mással nem törődöm, csak azzal, hogy a létező legjobb formába kerüljek. Ezért aludtam a lehető legtovább a saját ágyamban, ezért érkeztem meg csupán másfél nappal a kardverseny előtt a helyszínre, ezért nem néztem meg a megnyitót még a tévében sem, és ezért nem láttam egyetlen másik sportágból egyetlen percet se még. Nem merengtem, nem jártattam az agyam, hogy vajon mi lesz, amikor pedig föl kellett állnom a pástra, végképp kikapcsoltam mindent. Azt hiszem, az döntött, hogy lelkileg tudtam a mezőny fölé nőni, mert technikailag az ittlévők között alig-alig van különbség.

- A Fazekas Gimnázium matematika tagozatán végzett. Hasznosul ebből bármi a vívásban?

- Mivel intellektuális sportágról van szó, feltétlenül. A kombinálás, az előre gondolkodás, a másik eszén való túljárás meghatározó a kardversenyeken is, úgyhogy azt hiszem, valamelyest kamatoztathatom a középiskolában szerzett tudásomat.

- Az egyetemen is?

- Ott kevésbé, mert jelenleg az ELTE-n nemzetközi tanulmányokat hallgatok, és hamarosan egy másik területet, a pszichológiát is kipróbálok a felsőoktatásban. Úgyhogy szeptembertől nem fogok unatkozni.

- Miért, most unatkozik?

- Nem mondhatnám. Folyamatosan csöng a telefonom, az SMS-ek száma meghaladja a százat, a Facebookon kapott üzeneteimé pedig az ötszázat is. Folyamatos elmaradásban vagyok a válaszokkal, de nagyon igyekszem. Csütörtökig még van időm, csak akkor indulok haza.

Nem merengtem, nem jártattam az agyam, hogy vajon mi lesz, amikor pedig föl kellett állnom a pástra, végképp kikapcsoltam mindent
London, 2012. július 29. A magyar Szilágyi Áron örül, miután győzött az orosz Nyikolaj Kovaljov ellen a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kard egyéni bajnokságának elődöntőjében az ExCel Központban 2012. július 29-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.