Szezont a fazonnal

Megélhetési skriblerek és alámondók nagy napja jön szombaton el: kezdődik a tavaszi futballidény. Hogy hányadosztályú bajnokságban, azt nehéz eldönteni - az értő és távolmaradó többség az NB II, valamint a „megye egy" közé teszi a valóságos pozíciót -, ám a kísérőszöveg mindentől függetlenül lelkes marad, szokás szerint fordított arányú lesz a fáradozás és az áradozás.

Minálunk - klubvezetőket, edzőket is beleértve - megannyi szekértoló van, ám a szekér nem halad egy tapodtat sem.

Vágó István kvízműsoraiban a legtöbbet fizető kérdés lehetne, hogy „fel tudná-e mondani bármelyik mai magyar futballegyüttes összeállítását?" Ám nemhogy csapat, még úgynevezett arc sincs, jelentéktelenül szürke az egész mezőny. A játékosok nem tehetnek erről. Őket úgy „készítették fel", hogy afféle tempóban játsszanak, amilyen az igazi labdarúgás világában nem létezik, és a jelenlegi garnitúra már a sokadik érdektelen generáció. Jó ideje azokra az öregfiúkra sem kíváncsi szinte senki, akik az utóbbi másfél évtizedben vonultak vissza, noha korábban az old boy-tornák ugyanúgy vonzották a közönséget, mint az akkor aktív, igazi futballisták meccsei.

Miheztartás végett: az ötven évvel ezelőtti tavaszi nyitányon akkora volt a tömeg, hogy be kellett zárni a sporttelep kapuit, sok ezer ember rekedt kinn. Nem FTC-MTK vagy Újpest-Vasas rangadó volt: a BVSC fogadta a Honvédot. A Szőnyi útra február végén 22 000 szerencsés szurkoló jutott be, de a boldogtalan többiek sem kullogtak haza: a még a salakpályán is tolongók morajából próbáltak meg következtetni arra, mi lehet az eredmény. A további mérkőzések is „szimpla" fordulót ígértek, ehhez képest az FTC-Szombathelyen 32 ezer, a Dorog-Diósgyőrön 17 ezer, a Tatabánya-MTK-n 16 ezer, a Győr-Csepelen 13 ezer, a Vasas-Miskolci VSC találkozón 12 ezer drukker jelent meg. Csupán a Salgótarján-Újpesten jegyeztek tízezer alatti nézőszámot (6000), de a következő körben a lilák már „javítottak": 28 ezer szurkoló ment ki a Tatabánya elleni meccsükre.

Summa summarum: a különösebb csemegékkel nem kecsegtető tavaszi premiert 118 ezer (átlagban csaknem 17 ezer) néző tekintette meg. Még szép, hogy néhány fordulóval később 75 ezren voltak a Népstadion kettős találkozóján, noha az előmérkőzést nem sorolhatták a nagy csábítók közé. Igaz, az MTK-Diósgyőrt az FTC-Vasas követte...

De ma mondjon valaki egyetlen meccset, amelyet nem lehet kihagyni! Lakat T. Károly - aki nemzetközi futballnagymester édesapja révén extraklasszisok között nőtt fel - már húsz esztendővel ezelőtt azzal szekált, amikor meccsre indultam, hogy „mi a jó abban, ha X játékos Y-hoz szeretne passzolni?" Nem sejtette (honnan is sejthette volna?): az ezredfordulóhoz közeledve, majd azt elhagyva kik kísérleteznek még átadással... De, ismétlem, ne a szereplőket bántsuk, hiszen a részvevők abban az időszakban cseperedtek fel, amelyben már megszűnt a labdarúgás hazai kultúrája, és valósággal determinálva volt: ebben a „szakmailag" és erkölcsileg egyaránt lezüllött, infrastrukturálisan ugyancsak sivár közegben nem válhat belőlük valódi futballista.
Nem is tudják, kik ők. Nemrégiben egy szállodában üdültem két mai NB I-es játékossal, aki teljes inkognitóban telelhetett, mert a hotel vendégeinek fogalmuk sem volt arról, hogy „első osztályúakkal" reggeliznek és vacsoráznak. Hajdanán minden szállólakó együtt fényképezkedett volna a menőkkel, az igazgatóság pedig nem győzte volna keresni a „fiúk" kegyeit...

Ennek vége.

Rajt lesz, csúcsszezon belátható időn belül nem... 
   

A 16. forduló aktuális programja:

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

SZOMBAT
VASAS-HONVÉD, Illovszky Rudolf stadion, 15. Jv.: ifj. Vad.
MTK-KAPOSVÁR, Hidegkuti Nándor stadion, 17. Jv.: Farkas.
DIÓSGYŐR-REAC, Miskolc, 17. Jv.: Németh.
FEHÉRVÁR-SIÓFOK, Székesfehérvár, 17. Jv.: Bede.
PAKS-KECSKEMÉT, Paks, 17. Jv.: Szabó.
 
VASÁRNAP
NYÍREGYHÁZA-ÚJPEST, Nyíregyháza, 17.30. Jv.: Iványi.
A Győr-Haladás mérkőzést kedden, a ZTE-Debrecen találkozót szerdán pótolják.

Akik nem tudtak bejutni
Akik nem tudtak bejutni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.