Szétfoszlott a férfi kézis vb-álom

Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54-51-re alulmaradt. Mocsai Lajos együttese - amely a múlt heti, veszprémi első meccsen 25-22-re nyert - az 58. percig továbbjutásra állt.

A vb-részvétel azért is fontos lett volna, mert Katarban olimpiai kvóta, illetve olimpiai selejtezős helyezések szerezhetők, azaz a mostani kudarc azt is jelenti, hogy a válogatottnak nagyon nehéz lesz az útja, ha ki akarja harcolni a 2016-os riói ötkarikás szereplést.

Elsőként ki kell kerülnie a 2016. januári lengyelországi Európa-bajnokságra, ahol az aranyérmes kvótát szerez Rióra. Ha nem sikerül megszerezni az első helyet, akkor olyan helyezést kell elérni, hogy a magyarok előtt szinte csak olyanok végezhetnek, akik a 2015-ös vb-n is előkelő pozíciókban zártak.

Ez után következhet a 2016 tavaszán esedékes olimpiai selejtező - egyelőre ismeretlen városban, bárhol a világon -, ahol a kvartett első vagy második helyén kell végezni. Olyan magasan jegyzett válogatottak, mint például a szerb, a német és a norvég ugyancsak elbuktak a vb-selejtezőn, így velük biztosan harcolni kell majd az ötkarikás kijutásért.

Mocsai Lajossal most veszített először párharcot magyar férfi vagy női válogatott, amikor olimpiára, vb-re vagy Eb-re kijutás volt a tét. A kapitány a meccs után azt mondta, csapata sok mindent megpróbált, de fizikailag felmorzsolódott. Mocsai a meccset értékelve úgy fogalmazott: ameddig a csapat bírta erővel, addig uralta az összecsapást.

"Sajnos a végjátékra elfogytunk. Többen sérültek voltak, pihentetni kellett őket, de a cserék révén megbomlott az egység. A támadásokban a kritikus szakaszban labdákat veszítettünk, leindítottak bennünket. Tőlünk nem volt senki, aki a végén elvállalta volna a befejezéseket. Komplett kerettel jobban bírtuk volna" - mondta az MTI-nek a kapitány, hozzátéve, hogy hazai pályán reálisan lett volna mód 6-7 gólos előnyt szerezni, az most elegendő lett volna.

A jövőről azt mondta: van út az olimpiára. "Az biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mintha kijutottunk volna a vb-re, de az Eb-n lehet úgy szerepelni, hogy elérhető lesz az olimpiai selejtezős pozíció. Amíg van remény, addig harcolni kell, nem adjuk fel a riói álmainkat!" - jelentette ki.

A lefújás után a magyar játékosok letörten ültek az öltözőfolyóson, sokan magukba fordultak csalódottságukban. "Kiadtuk a kezünkből a meccset. A végén összeestünk, támadásban és védekezésben. Pedig nem ért minket meglepetés. Rengeteg volt a hiba a végjátékban. Nem elég ötven percet jól játszani" - mondta Nagy László.

A kapus Mikler Roland úgy vélte, az első félidőben jól védekeztek és jól mozgatták az ellenfél védelmét, de a második félidőre ebből semmi sem maradt. Hozzátette, tudták, hogy nekik fognak esni a második félidőben, mégis megroppantak ettől.

"Mintha a négy évvel ezelőtti párharcot játszottuk volna le, fordított felállásban. Akkor mi jöttünk vissza reménytelennek hitt helyzetből, most a szlovénok. Nagyon gyengén játszottunk a végjátékban" - mondta Lékai Máté.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.