Szelek szárnyán

Hatodik olimpiájára készül Gádorfalvi Áron, a harminchét éves szörfös.
A szerelem az 1990-es évek elején a Balatonon kezdődött. Édesapja, Károly is ezt a sportágat űzte, pontosabban még most, hatvanhárom esztendős korában is űzi: az idén a raceboard hajóosztályban harmadik lett a magyar bajnokságon. Nővére, Luca is versenyzett, ott volt a sydney-i olimpia mezőnyé­ben. Áron világbajnokságon a legjobb eredményt 2000-ben, Rómában érte el: a raceboard kategóriában második lett.A
Szörfpárbaj. Gádorfalvi (balra) Abu-Dzabiban
Szörfpárbaj. Gádorfalvi (balra) Abu-Dzabiban
The National / Jeffrey E. Biteng

Októberben, az ománi vb-n vívta ki hatodszor az olimpiai szereplés lehetőségét. A huszonkettedik, a nemzetek rangsorában tizenegyedik helyet szerezte meg. Tudni kell: az ötkarikás játékokon országonként egy szörfös vehet részt, a mezőny harminckét tagú. Gádorfalvi teljesítménye nemcsak a kora miatt érdemel kalaplengetést, hanem azért is, mert Magyarország nem szörfhatalom, a lehetőségek korlátozottak.

– A külföldi edzőtáborok nem olcsók, de nem panaszkodom, szerencsére kapunk állami támogatást – említi. – A hatodik olimpia előtt remek formában érzem magam; ha minden jól alakul, akkor Rióban az első tíz közé is bekerülhetek.

A „minden jól alakul" alatt a szélviszonyokra is gondolni kell. Gádorfalvi – súlya és termete miatt – a kisebb erősségű „fuvallatot" kedveli. Ilyen volt a múlt héten Abu-Dzadiban, ahol a Világ Kupa meghívásos döntőjében a tizedik lett.

A hazai szörfkirály 1996-ban ­Atlantában a 40., 2000-ben Sydney-ben a 24., 2004-ben Athénban a 22., 2008-ban Pekingben a 19., 2012-ben Londonban a 25. volt, vagyis a legutóbbi játékokig mindig túlszárnyalta előző eredményét.

– Nem szívesen gondolok az előző olimpiára – mondja. – Nem lehetett saját felszerelést használni, és az árboc, amelyet kaptam, eltört. Jövőre az RS-X kategóriában már mindenki a sajátjával versenyezhet.

Nemzetközi vizeken nem ő a csúcstartó: a portugál Joao Rodri­gues már negyvennégy éves, s a hetedik olimpiájára készül. Vajon Áronnak is meglesz-e majd a hetedik? (A magyar sportolók közül a legendás kardvívó, a hétszeres ötkarikás aranyérmes Gerevich Aladár hat nyári olimpián vett részt.)

– Most még nem tudom a választ, de kétezer-húszban már valószínűleg csak edzősködöm – feleli a TF-en tanári, vitorlás-szakedzői, továbbá szörf­edzői diplomát szerző sportoló. – Szerencsére mind jobb az utánpótlás; már látom, Geiger Richárd lesz az utódom. Ő klubom, a Magyar Szörf Akadémia versenyzője. Az egyesületet Utassy Loránddal, a szövetség főtitkárával, egyben szövetségi kapitánnyal alapítottam.

Geiger a múlt vasárnap Cagliariban, a junior-világbajnokság U15-ös kategóriájában a hetedik, a nemzetek rangsorában pedig a negyedik lett.Szörfpárbaj.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.