Számról számra

Időnként matematikaórára emlékeztetett Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter csütörtöki sajtóreggelije: számokkal illusztrálta korábbi bejelentését, amely szerint az idén több pénz jut a sportra, mint tavaly.

Konkrétan 11,3 milliárd forintot kapnak az olimpiai sportágak állami forrásból, ez 4,2 milliárddal haladja meg a 2008. évit; ha úgy tetszik, a 7,1 milliárdhoz képest 59 százalékos a növekedés. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez mindenképpen figyelemre méltó gyarapodás, a miniszter hangsúlyozottan mégis arra volt a legbüszkébb, hogy aláírta az idei sporttámogatási rendeletet, így a korábbiakkal ellentétben már az év első hónapjában hozzájuthatnak pénzeikhez az érintettek. Lényeges elem, hogy a 38 sportágat érintő támogatás nem tartalmazza a központi edzőtáborok használatára kapott kedvezményt, nem szerepel benne a szabadidősport, a paralimpiai mozgalom és a fogyatékosok sportjának támogatása, és legfőképpen nincs benne a Forma–1 korábban sokat támadott „dotációja”.

A Sport XXI. elnevezésű, négy új sportággal (birkózás, cselgáncs, evezés, öttusa) bővülő utánpótlásprogram egymilliárd forintot, a Héraklész-program 1,1 milliárdot kap. Létesítményfejlesztési támogatásra kétmilliárdot biztosít az állam; az is csütörtöki hír, hogy – minden bizonnyal a Fehér úton – sportmunkacsarnok épül a közeljövőben. A sportegészségügy 338 millióval gazdálkodhat – szemben a tavalyi 156 millióval –, és vélhetően a jövő héten végre döntés születik a Sportkórház sorsáról.

Hogy ne legyen mindenki öröme felhőtlen: a Magyar Olimpiai Bizottság az idén összesen 1,2 milliárd  állami támogatást kap, ez tavalyhoz képest 32 százalékos csökkenést  jelent; igaz, 2008 olimpiai esztendő volt. A Nemzeti Sportszövetséghez kapcsolódó támogatások 371 milliót, a Sportegyesületek Országos Szövetségéhez tartozók pedig 212 milliót tesznek ki; az utóbbi tömörülés elnöke, Mesterházy Attila szerint a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy a klubok ilyen mértékű, 81 százalékos növekedéssel számolhassanak. Szerinte ez hozzájárulhat ahhoz, hogy lassuljon az egyesületek megszűnésének folyamata.

Peking, 2008. augusztus 24.
Az olimpiai aranyérmes magyar vízilabda válogatott az eredményhirdetésen 2008. augusztus 24-én, a pekingi olimpia zárónapján. A magyar csapat 14-10-re nyert az amerikaiak ellen. A sportág történetében másodszor fordult el
Peking, 2008. augusztus 24. Az olimpiai aranyérmes magyar vízilabda válogatott az eredményhirdetésen 2008. augusztus 24-én, a pekingi olimpia zárónapján. A magyar csapat 14-10-re nyert az amerikaiak ellen. A sportág történetében másodszor fordult el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.