Spanyolország-Portugália: tetszetős Villa

David Villa góljával Spanyolország felülmúlta Portugáliát a nyolcaddöntőben; Xaviék Paraguay ellen lépnek pályára a négy közé jutásért.

Eduardo kvázi bemelegítése zajlott az úgynevezett ibériai rangadó első perceiben, minthogy Fernando Torres és a kétszer kísérletező David Villa kemény, célzott lövéssel tesztelte a portugál kapust.

Spain's David Villa shoots to score against Portugal during the 2010 World Cup second round soccer match at Green Point stadium in Cape Town June 29, 2010.       REUTERS/Carlos Barria (SOUTH AFRICA  - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGE OF THE DAY TOP

A spanyolok nagyobb arányban birtokolták a labdát, többet támadtak, ám az említett duó próbálkozásai mellett kevéssé tudtak áthatolni az elhárítását alaposan megszervező, alkalmi megindulásokra építő rivális védőfalán, ha csak annyiban nem, hogy egy ízben Fernando Torres megkerülte Fabio Coentraót, aki nemes egyszerűséggel befeküdt a csatár elé a tizenhatoson belül; a hanyag eleganciával dirigáló Baldassi továbbot intett. Odaát főként Tiago, Hugo Almeida és Cristiano Ronaldo egy-egy megmozdulása kelthetett komolyabb riadalmat, de Casillas a helyén volt.

A folytatást illetően csak reménykedni lehetett abban, hogy nem ismétlődik meg a „paraguayi" forgatókönyv, és igen: az Eb címvédő spanyol válogatott gólig pörgette a második szakasz első negyedóráját. Jóllehet az első lehetőség a szórványosan előrehúzódó portugál együttes előtt adódott (Puyol majdnem betérdelte Hugo Almeida beadását), a csak vergődő Fernando Torrest váltó Fernando Llorente „azonnali" ziccere után David Villa lépett ki, s bár a Xavitól erősen lesgyanús szituációban kapott labdát elsőre Eduardóba vágta, az immár barcelonai csatár a kipattanót már nem hibázta el. Eddig David Villa vb-je ez: Dél-Afrikában negyedik gólját ünnepelhette.

Del Bosque csapata a gólt követően sem állt le, s a „ki tudja nagyobb bravúrra késztetni Eduardót?" kísérletparádé jegyében rendezett felvonulást a portugálok térfelén. Queiroz kiválasztottjai képtelenek voltak váltani; az edző kettős cserével is próbálkozott, ám a játék képe nem változott, a vetélytárs uralta a meccset.

A zárószakaszban 62:38-as labdabirtoklási arányt is regisztrálhattunk, s fölírhattuk, hogy Ricardo Costát (vélt vagy valós durvaság miatt) leküldte Baldassi. Nem volt jelentősége.

SPANYOLORSZÁG-PORTUGÁLIA 1-0 (0-0)
Nyolcaddöntő, Fokváros, 66 000 néző. Jv.: Baldassi (argentin).
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila - Busquets, Xavi, Xabi Alonso (Marchena, 93.) - Iniesta, Fernando Torres (Fernando Llorente, 59.), David Villa (Pedro, 88.).
Portugália: Eduardo - Ricardo Costa, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao - Tiago, Pepe (Pedro Mendes, 72.), Raul Meireles - Simao Sabrosa (Liedson, 72.), Hugo Almeida (Danny, 58.), Cristiano Ronaldo.
Gól: David Villa (63.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.