Barcelonában Rosberg gyorsabb volt Hamiltonnál

Bár maga a futam épp csak említésre méltó, a végeredmény még fontos lehet: a Spanyol Nagydíjat Nico Rosberg (Mercedes) nyerte csapattársa, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Ferrari) előtt. Mivel a németnek az idén először sikerült legyőznie a szezon elején utolérhetetlennek tetsző, máris tetemes előnyre szert tett brit csapattársát, ha csak visszafogottan is, de bizakodni kezdhetünk: hátha véget ért az eddigi „one man show”, és kétszereplőssé bővül a világbajnokság.

Noha a végeredmény a vb izgalmait illetően pompás, azt kár lenne tagadni: nemigen akadt pulzusszámnövelő esemény a barcelonai ringen a hét végén. A szombati időmérő is meglehetősen eseménytelen volt: a várakozásoknak megfelelően a két Mercedes végzett az élen, csak az okozott némi meglepetést, hogy – a későbbi sikereket előrevetítve – Rosberg az idén először elhalászta a pole-t Hamilton elől, aki e fölötti örömében azt mondta: reméli, a futam éppolyan eseménytelen és izgalommentes lesz, mint a kvalifikáció. Mást is kívánhatott volna...

Pezsgőfürdő Rosberg módra
Pezsgőfürdő Rosberg módra
Juan Medina / Reuters

A vágya ugyanis maradéktalanul teljesült: egy-két mozzanattól eltekintve az első perctől az utolsóig szürke volt a Spanyol Nagydíj. A rajtnál simán jött el Rosberg, és első helye később sem volt veszélyben. Mögötte annyi történt, hogy honfitársa, Vettel lerajtolta Hamiltont. Igaz, utóbbi hamar világossá tette, hogy 2015-ös statisztikáját – három győzelem, egy második hely – nem kívánja egy bronzzal „tönkrezúzni”. Ezért aztán mindent bevetett: eltérő bokszstratégiával és padlógázzal próbálta beérni a németet.

A messze nem látványos, ám annál érdekesebb párharcról sokat elárul: Hamilton az egyik egyenesben 341 kilométeres tempóval „üldözött”, Vettel pedig hibátlan vezetéssel és egy mindössze 2,2 (!) másodpercig tartó kerékcserével próbálta védeni pozícióját. Végül a Mercedes erő- és tempófölénye döntött: az utolsó kerékcserénél a brit visszaszerezte a második helyet. Izgalmak jobbára az aszfaltcsíkon kívül akadtak. Akkor például, amikor a versenyt a hazai pályán (is) feladó Fernando Alonso (McLaren) fékhiba miatt „kicsit” elütötte egyik csapattársát a garázsban, a Lotusnál pedig egy széthulló hátsó szárnyat „szereltek meg” nem épp csúcskategóriás módon: addig rángatták a lifegő elemeket, amíg azok le nem szakadtak...

Ez utóbbi momentum amúgy kiváló képet adott a mai Forma–1-ről. Az eseménytelen futamok sokasága, a szétszakadt mezőny ugyanis mindinkább azt jelzi: hiába költenek a csapatok egyre többet a kocsikra, fejlesztésekre, pilótákra, valamiért éppúgy nem akar az egész összeállni és „működni”, ahogy a Lotus milliókat érő, darabokra hulló hátsó szárnya.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Nico Rosberg, 2. Lewis Hamilton, 3. Sebastian Vettel. A vb állása öt futam után: 1. Hamilton 111 pont, 2. Rosberg 91, 3. Vettel 80.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.