Spanyol falba ütközve

„Imádjuk a lányokat, imádjuk Budapestet, csodálatos ez az egész!” – kiabálta érdeklődésünkre (miszerint hogyan kerül egy nagyobb csoportnyi oroszul szurkoló kisgyerek a Hajós Alfréd uszoda lelátójára) a moszkvai Olimpia Vízilabdaklub egyik tanára. A 9–12 éves növendékek azért repültek Budapestre, hogy hazájuk válogatottját buzdítsák a Margit-szigeti Eb-n. No, ennek maradéktalanul eleget is tettek: saját készítésű zajkeltő eszközeikkel és szoprán hangon előadott „Rosszija, Rosszija” skandálásukkal hozzásegítették csapatukat a 7:5-ös győzelemhez, s ezáltal az ötödik helyhez Görögország ellen.
Pareja és Takács. Végül a magyarok süllyedtek el
Pareja és Takács. Végül a magyarok süllyedtek el
Kovács Tamás / MTI

A brit válogatott tagjai jobb híján barnulni jöttek ki a női elődöntőkre. Szemben a magyar drukkerek hatalmas trikolórt feszítettek ki a tribünön, és még a szokásosnál is nagyobb elánnal biztatták kedvenceiket. Egyetlen ember volt csak hangosabb náluk: Merész András szövetségi kapitány, aki szorgalmasan osztogatta instrukcióit. A magyar–spanyolon a vendégek szereztek vezetést Pareja révén: ez persze önmagában nem jelentett semmit, legutóbb, az oroszországi Kirisi Kupán is ők örülhettek 3:1-ig, aztán mégis a mieink nyertek 10:8-ra.

Ennek megfelelően érkezett is Keszthelyi Rita, s ejtését csak nézte Ester kapus. Ezután úgy tetszett, hogy a másik hálót őrző, a tornán eddig brillírozó Bolonyai Flóra is felvette a ritmust, s ez megnyugtatta a többieket is. Mindenesetre a spanyolok nem finomkodtak: Tóth Ildikóról még a sapkát is letépték a védekezés hevében, de hiába: Takács Orsolya egyenlített (2:2). Hol a blokkról, hol a kapufáról pattogtak le a labdák, végül azonban Garcia csak begyötört egyet (2:3).

A folytatásban Bolonyai büntetőt védett, az uszodában viszont kitört a füttykoncert, mivel a játékvezetők kontrát fújtak a meginduló Tóth ellen. Keszthelyi egalizált, ám nem lélegezhetett fel a hazai csapat. A játékvezetők újabb kétes ítélete csak olaj volt a tűzre: a lelátó hangosabban zengett, mint valaha, még az olasz kollégák is kifogástalan kiejtéssel kiabálták a sajtópáholyban, hogy „Hajrá, Magyarország!”. A második játékrész végén a Keszthelyi-büntetővel szerzett magyar előnyt Garcia faragta le (5:5).

Ráadásul a spanyolok 11-es számú játékosát ezen a napon nem lehetett tartani: négy lövésből négy gólnál járt ekkor, ráadásul újabb büntetőhöz jutott a vendégcsapat, így Pena háromgólosra növelte a különbséget (8:5) A harmadik negyedben a kapuba álló Gangl Edinára nem lehetett panasz: még azt is kivédte, amit már minden spanyol bent látott. Így ismét felzárkózott a magyar csapat: Bujka Barbara és Czigány Dóra is betalált (8:7), ám jött Lopez, és 9:7-re módosult az állás.

A kapuk előtti kép egy idő után jobban hasonlított háborús övezetre, mint medencére, a magyar csapat játéka pedig menthetetlenül szétesett. Keszthelyinek köszönhetően végül egygólnyira jött fel a hazai alakulat, csakhogy a spanyolok értelemszerűen jobban húzták az időt, mint egy dolgozni nem akaró hivatalnok hétfő délelőtt. Maradt hát a 9:8, Merész András játékosai pedig a bronzéremért mérkőzhetnek szombaton az olaszokkal.

Nők. Elődöntők: Spanyolország–Magyarország 9:8, Hollandia–Olaszország 8:8 (ötméteresekkel 4:3).

A mai férfielődöntő programja: Magyarország–Olaszország (19), Montenegró–Szerbia (20.30).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.