43 milliós gyorssegély a soproni focicsapatnak

Egyik napról a másikra szinte minden megváltozott a Sopron NB II-es labdarúgócsapatánál, mert június végén kiderült, hogy a főszponzor-tulajdonos Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. nem hajlandó tovább finanszírozni a profi sportot. Az indoklásban az áll, hogy a sportfinanszírozási rendszer változásával az állami cégek sporttámogatási lehetőségei is módosultak.

Az együttes legutóbb az ötödik helyet szerezte meg a másodosztályban, és ha jobb teljesítményt nyújtott volna tavaly ősszel, akkor akár NB I-es is lehetne. Ezt már Jabronka Béla, a soproni klub korábbi elnöke állítja, aki hibának tartja, hogy a feljutás lehetőségével az SVSE egyáltalán nem számolt, holott „az ilyen cél megsokszorozhatja a csapat erejét”.

A volt elöljáró szerint egy kategóriával feljebb „maradt volna a fő támogató, a város is több pénzt áldozna a labdarúgásra, a nézőszám négy- és hatezer között mozogna, és a szponzorokat sem kellene győzködni”. Ezzel szemben... „Alig maradt játékosunk, a legjobbjaink az NB I-ben folytathatják pályafutásukat, ezért megerősített ifjúsági csapattal készülünk az augusztus elsején induló bajnokságra” – említette Szántó Csaba pályaedző.

Arra a kérdésre, hogy ezt miként fogadják majd a szurkolók, Supka Attila szakmai igazgató így válaszolt: „Bízom benne, hogy nem bennünket kezdenek ki emiatt.” Aztán az előző évadra emlékeztet, amelynek kezdetén néhányan legfeljebb öt bajnoki pont megszerzésére tartották képesnek a csapatot, aztán negyvennyolc pont lett belőle. Ezzel együtt látszik rajta a csalódás, hiszen nem érti, a várakozáson felüli idény után mi adhatott okot a befektetőnek a nagyjából 200 millió forintos támogatás megvonására.

A vasúttársaság magas beosztású vezetőinek egyike úgy véli: a jelentős „karcsúsítás” összefüggésben állhat a GYSEV és a MÁV vezérkarát érintő esetleges változásokkal. A soproni önkormányzat mindenesetre azonnali segítséget nyújtott az anyagi ellehetetlenüléstől fenyegetett futballklubnak. A nyár közepén rendkívüli ülésen hagyott jóvá – az évente egyébként is járó 25 millió forinton felüli – 43 milliós labdarúgó-gyorssegélyt. Egyúttal kért is: feladatai ellátására 350 milliót a Belügyminisztériumtól. Az esetből kiviláglik, hogy az állami cég közpénze nem, az önkormányzaté viszont felhasználható úgymond profi futballra. Kíváncsiak voltunk, mégis miben különbözik az egyik közpénz a másiktól.

– Semmilyen különbség nincs a közpénzek között – jelentette ki Szabados Gábor sportközgazdász. Hozzátette: – A magyar labdarúgásban rengeteg ilyen és ehhez hasonló furfangos megoldás létezik, amely lehetővé teszi a különböző pénzek áramoltatását. A finanszírozónak egyébként arról kellene meggyőződnie, hogy a klub képes-e nyújtani valamit a támogatásért cserébe. Szerintem egy önkormányzatnak nehezen, állami cégeknek már inkább. Az utóbbinál a kifizetett pénz lehet üzleti alapon megtérülő befektetés. Ellenben az olyan város, amelyik profi klubot akar eltartani, nagy kockázatot vállal.

Sopronban erről nincs szó, jelenleg ugyanis úgy tetszik, a Haladás kihúzza az SVSE-t a bajból. A két klub arról tárgyal, hogy a jövőben a soproni lesz a szombathelyiek fiókcsapata, míg a Vas megyeiek névadó szponzora megteremtheti a szükséges anyagi hátteret. Megállapodás egyelőre nincs, de a hűség városában már vannak, akik nem látják értelmét az együttműködésnek.

Supka: Az anyag nem rólam szól
Supka: Az anyag nem rólam szól
NS Archív

Horváth György, aki annak idején a Sopron első osztályú csapatának pályaedzője volt Róth Antal mellett, azt sérelmezi, hogy a kényszer szülte változás háttérbe szorítja a soproni fiatalokat: „A mieink közül kevés labdarúgó kap majd lehetőséget a játékra, mert a szombathelyiek ügyesebbek, így ők kerülnek a keretbe.” Supka egyéb okok miatt is nehéz helyzetben van.

Nemrégiben sokakat meglepett a városban a megyei napilap írása, amely arról szólt, hogy egy edző a csapatát szponzoráló cég fejléces papírjára írt levelet miniszter barátjának, és arra kérte őt, hogy mivel a klubnál „mindenki dilettáns”, hadd kapjon még nagyobb hatalmat. Állítólag nemcsak a felnőtteket, hanem a többi korosztályt is szerette volna irányítani, noha az utánpótláskorú labdarúgók felkészítését Csiszár Ákosra, a soproni kötődésű korábbi NB I-es középpályásra, majd ügyvezetőre bízták. Ezek után már úgy volt, hogy menesztik és hatmillió forinttal lehet gazdagabb, mert a jövő év közepéig érvényes szerződése van. Időközben azonban biztossá vált, hogy ő marad az NB II- es együttes élén. Eddig nem reagált a vele kapcsolatos állításokra, ám most – kérésünkre – megteszi.

– A múlt hónap végén, amikor a cikk megjelent az újságban, felhívtam a szerzőt, és megkérdeztem tőle, hogy miért írt effélét. A válasz az volt, hogy az anyag nem rólam szól. Ennyiben maradtunk. A levelet különben áprilisban írtam, de nem a miniszternek, hanem a klub tulajdonosának, és nem szidtam benne senkit, csak azt kértem, hogy – a szakmai szempontok figyelembevételével – legyen egy kézben az SVSE valamennyi korosztályának irányítása. Erre májusban választ is kaptam, a GYSEV támogatta elképzeléseimet. De hol van az már!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.