Sidi második számában is betlizett

Sidi Péter szétlövés után lemaradt a kisöbű szabadpuska fekvő nyolcas döntőjéről a londoni olimpia pénteki versenynapján, s 11.-ként zárta a számot.

Az ötkarikás játékokon negyedszer szereplő, 33 éves komáromi lövő 12 éve, Sydneyben 13., nyolc éve, Athénban 24., legutóbb, Pekingben pedig csupán 39. volt ebben a számban, s a három versenye közül most is ebben számított a legesélytelenebbnek a jó szereplésre. 

Az 50 fős mezőnynek éppen a legszélén, a falhoz a legközelebb, viszonylagos szélcsendben kezdhette meg a küzdelmet Sidi, aki a bemelegítés során elsőre öt kilencest lőtt az 50 m-re lévő táblára, a folytatásban azonban úgy tűnt, megtalálta a helyes irányzékot.

Erre alapozva mintegy tíz perc után elkezdte az "éles" lövészetet, s az első sorozatban tíz tizes találattal tette le a névjegyét. A folytatás is hibátlanra sikerült, így húsz kísérlet után 200 kör állt a magyar versenyző neve mellett. A harmadik sorozat harmadik lövésénél aztán becsúszott egy kilences, s az alapverseny felénél, 30 lövést követően 299 körrel az élmezőnyben állt.

A negyedik körben, a fel-feltámadó szélben kétszer is hibázott a magyar lövő, ezzel távolodni látszott a nyolcas döntő. Közben a többi lőállásban is feljegyezhettek néhány kilencest - a címvédő ukrán Artur Ajvazjan például 40 kísérlet után 397 körrel állt -, s mivel Sidi az ötödik sorozatban ismét százszázalékos teljesítményt nyújtott, visszajött a remény. Utolsó tíz lövése közül a hetedik és a nyolcadik aztán újra csak kilencet ért, így végül - nyolc másik riválisához hasonlóan - 595 körrel zárt a magyar sportoló.          

Az alapversenyt az aktuális világbajnok, a fehérorosz Szergej Martinov nyerte 600 körös világcsúcs-beállítással, a belga Lionel Cox 599-et, a szlovén Rajmond Debevec pedig 596-ot ért el. Ők hárman biztos résztvevői lettek a finálénak, a kilenc 595 körös pedig - köztük Sidi - ötlövéses szétlövésben döntött a további helyek sorsáról. A ráadásban kereken 50 kört lőtt a magyar versenyző, s ez a "rájátszók" között csak a nyolcadik legjobb volt, így nem jött össze a finálé.

"Egy olimpián nem rossz ez az 595 kör, de aztán jött a szétlövés, ami olyan, mint egy lottósorsolás, sok múlik a szerencsén. Én lőttem két rosszat, s ezzel el is úszott a döntő. Sajnálom, mert a hétfői főverseny előtt jót tett volna az önbizalmamnak egy finálé" - mondta Sidi Péter, aki a versenyt követően láthatóan nagyon csalódott volt és idegesen pakolta össze a holmiját. 

"Az alapversenyben ez volt eddig a legjobb olimpiai eredménye, ezért nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült döntőbe jutnia - fogalmazott edzője, Herczegh Szabolcs. - Kicsit úgy érezzük most, hogy el vagyunk átkozva, pedig annyi év munkája van ebben a mostani szereplésben."      

A magyar sportlövő hétfőn 13. lett légpuskában. Hétfőn még lesz egy száma, amely a kedvence, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett verseny. Ebben ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő.

Sidi Péter a férfi kisöbű szabadpuska selejtezőjében
London, 2012. augusztus 3. Sidi Péter a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kisöbű szabadpuska selejtezőjében a Királyi Tüzérségi Laktanyában 2012. augusztus 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.