Schumacher állapota továbbra is kritikus

Síbalesetet szenvedett a Forma–1 hétszeres világbajnok autóversenyzője, Michael Schumacher. Kómában szállították a kórházba, ahol azonnal megoperálták. Állapota válságos, továbbra is kómában van, az orvosok az életéért küzdenek.

Továbbra is kritikus, életveszélyes állapotban van Michael Schumacher, akinek a gyógyulási esélyeiről nem voltak hajlandóak nyilatkozni az orvosok a grenoble-i egyetemi klinikán hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Schumacher vasárnap délelőtt szenvedett súlyos síbalesetet Franciaországban, amikor a kijelölt pályán kívül síelt a fiával. – Ha nem viselt volna sisakot, akkor nem élte volna túl – mondta most a grenoble-i kórház egyik orvosa.

Michael Schumacher a 2004-es olasz nagydíjon
Ferrari Formula One world champion driver Michael Schumacher of Germany waves to supporters at the end of the second free practice session for the Italian Grand Prix at the Monza race track in northern Italy in this September 10, 2004 file photo. Retired seven-times Formula One world champion Schumacher was in 'critical' condition with head injuries after an off-piste skiing accident in the French Alps resort of Meribel, his agent said on December 29, 2013. REUTERS/Giampiero Sposito/Files (ITALY - Tags: SPORT MOTORSPORT F1 HEALTH)

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy bár az egykori Forma–1-es pilóta eszméleténél volt, amikor beszállították a kórházba, zavartan viselkedett, nem tudott válaszolni az orvosok kérdéseire, és a reakciói sem voltak normálisak. – Schumacher nagy sebességgel ment, és nagy erővel ütközött neki a sziklának – fogalmazott az egyik orvos.

Jelenleg kómában van, testét 34-35 fokos hőmérsékleten tartják, de további műtétet egyelőre nem terveznek. Sajtójelentések szerint eddig már kétszer kellett az orvosoknak beavatkozniuk, de az éjszakai operációt a kórház egyelőre nem erősítette meg.

Az orvosok szerint óráról órára változhat a helyzet, mindent elkövetnek, hogy a sportoló mielőbb magához térjen, maradandó károsodásokról még korai lenne beszélni. Most azt igyekeznek hangsúlyozni, hogy Schumacher jó fizikai állapotban van, és reményt lehet meríteni abból is, hogy egy 44 éves férfi túlélési, illetve felépülési esélyei sokkal jobbak, mint például egy 70 évesé.

A német Bild szerint éjjel másodszor is meg kellett műteni, az orvosok lyukakat fúrtak a koponyájába, hogy csökkentsék a nyomást. Azt a grenoble-i orvosok is megerősítették, hogy agyvérzést és valamilyen szintű agysérülést is szenvedett Schumacher. A sajtótájékoztatón jelen levő újságírók döbbenten tudósították az orvosok szavait, szinte mindenki abban reménykedett, hogy ennél jobb híreket közölnek majd. Catherine McMahon, a BBC-nek nyilatkozó idegsebész szakértő szerint a pilóta valószínűleg napokig kómában marad még, ezalatt az orvosok megpróbálják stabilizálni az agyi nyomást, nehogy az újabb agykárosodást idézzen elő.

Megrázta a hír a Forma–1 világát

A kórházban vele van a felesége és két gyermekük is, és Schumacher több barátja is megjelent. A Forma–1 pilótái egymás után küldik a mielőbbi gyógyulásban reménykedő üzeneteket, és vannak, akik egyszerűen csak imádkoznak érte. Az egykori ferraris csapattárs, a brazil Felipe Massa az Instagramra tett fel egy közös képet Schumacherrel, alá pedig azt írta: „Imádkozom, hogy Isten őrizzen meg, testvér.”

Schumacher a Forma–1 első német világbajnoka. Hétszer – 1994-ben és 1995-ben, illetve 2000 és 2004 között zsinórban ötször – nyerte meg a sorozatot a száguldó cirkuszban. Tavaly vonult vissza végleg.

Nem a kijelölt pályán síelt

Schumacher vasárnap reggel a franciaországi Méribel síparadicsomában szenvedett balesetet, amikor a fiával indult neki síelni. Egy sziklának ütközött, de először úgy tűnt, hogy nem sérült meg komolyabban, vasárnap kora délután viszont már a grenoble-i kórházba kellett szállítani. Fejsérülése agyi traumát okozott. Azonnali idegsebészeti beavatkozást kellett végrehajtani rajta.

Schumacher állítólag nem a kijelölt pályán síelt a baleset idején, ismerősei szerint átlagos síző volt. Fia hívta a hegyi mentőket. Azóta ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, hogy egyszer vagy már kétszer kellett megműteni. Az orvosok most az életéért küzdenek, 48 órán át mesterséges kómában tartják.

A kórházban várja a híreket Gerard Saillant professzor is, aki az 1999-es silverstoni balesete után műtötte meg. Aggodalomra ad okot az is, hogy azonnal a kórházba sietett Jean Todt volt Ferrari-főnök és Schumacher több korábbi orvosa is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.