Shaquille O’Neal: az utolsó dobás

Twitter oldalán köszönt el rajongóitól minden idők legjobb kosárlabdacentereinek egyike. Nyert aranygyűrűt, olimpiát; az NBA alapszakaszmeccsein átlagban 23,7 pontot szerzett és 10,9 lepattanót gyűjtött.

Ha már az NBA nagydöntőjét amúgy is csak tévén vagy a lelátón követheti (a Miami Heat 1:0-ra vezet a Dallas Mavericks ellenében), miért is halogassa a visszavonulást? Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság „óriása”, a 39 éves Shaquille O'Neal a szezon végét sem várta meg, hogy szerdán bejelentse rajongótáborának: szögre akasztja a cipőt. – Megcsináltuk, mind a tizenkilenc évet, a mindenit. Nagyon szeretném megöszönni, ezért elsőként nektek mondom el: visszavonulok – közölte a „fanatikusokkal” videóüzenetében a showmanként is jól ismert O'Neal.

A Diesel és a Superman ragadványnevekre is hallgató óriással – aki 216 centire nőtt és csaknem másfél mázsát nyom – a '90-es évek és az ezredforduló meghatározó játékosa távozik az NBA-ből. Az amerikai válogatottal később olimpiai és világbajnok centert még 1992-ben az Orlando Magic draftolta, s rögtön elnyerte a ligában Az év újonca címet.

Bár később megfordult a rivális floridai csapatnál, a Miaminál is, Orlandóban, majd nyolc szezonon át a Los Angeles Lakersben, Phil Jackson „keze alatt” aratta legnagyobb sikereit. Két évtized alatt csaknem 29 ezer „gólt” ért el (ezzel benne van a mindenkori első ötösben), s volt a liga legértékesebb játékosa (MVP) is. Pályája csúcsán, három egymást követő évadban (2000 és 2002 között) a nagydöntő legjobbjának is megválasztották. Miután három esztendeje eljött Miamiból, már csak egy-egy évet húzott le az ország három különböző szegletében. A Boston Celtics játékosaként veszi a kalapját, joggal készülve a Hírességek Csarnokába.

Shaquille O'Neal
Los Angeles Lakers' Shaquille O'Neal gets his dunk in the first half against the Indiana Pacers in the first half during Game 2 of the NBA Finals at the Staples Center in Los Angeles in this June 9, 2000 file photo. Shaquille O'Neal, a dominant center who played on four NBA championship teams, announced on June 1, 2011, he was planning to retire after a professional career spanning nearly two decades. Picture taken June 9, 2000. REUTERS/Sam Mircovich/Files (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)

Az első visszhangok egyértelművé tették: a sportág nem csak az ilyenkor szokásos, szezonvégi visszavonulások egyikeként könyveli el „Shaq" búcsúját. – Micsoda karriert futott be a Diesel! A legdominánsabb erőcsatár volt, aki valaha is játszott – írta Twitter-üzenetében a maiak egyik legjobbja, az ismét MVP-esélyes LeBron James. David Stern, az NBA első embere megköszönte O'Nealnek, amit a pályán és azon kívül a kosárlabdáért tett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.