Schumacher végleg visszavonul

A hétszeres német világbajnok bejelentette: az év végén végleg visszavonul a Forma–1-es versenyzéstől. Minden idők legsikeresebb pilótája, a 43 éves Schumacher úgy véli, még mindig elég gyors lenne a folytatáshoz, csakhogy már nem tudna teljes szívvel versenyezni.

Az idény hátralévő hat futamán még rajtoz áll, de az év végén visszavonul a Forma–1-es versenyzéstől Michael Schumacher. A hétszeres német világbajnok ezt a hétvégi Japán Nagydíj helyszínén jelentette be. Döntése magyarázatakor úgy fogalmazott: még mindig fel tudja venni a tempót a jóval fiatalabb élversenyzőkkel, de az utóbbi hónapokban már nem volt száz százalékig biztos abban, hogy ezt akarja csinálni. A versenyezni pedig szerinte csak teljes szívvel lehet.

Schumacher első korszaka 1991-ben kezdődött és 2006-ig tartott, s ebben az időszakban szinte az összes addigi rekordot megdöntötte. 2006-ban azonban elege lett, a szezon végén visszavonult. De csak három évig bírta versenyzés nélkül: 2010-ben a Mercedes pilótájaként visszatért.

Noha második korszakában nem alkotott maradandót – egyszer volt a leggyorsabb kvalifikáción, s csak egyszer, harmadikként állhatott dobogóra –, Schumacher nem tartja kudarcnak, nem bánta meg az elmúlt három évet. Miként fogalmazott, kiderült, hogy még mindig kellően gyors tud lenni, ha versenyképes az autója.

Ezzel együtt megemlítette: több kritikát is kapott, s ezek közül jó néhány jogos volt. A Mercedesszel futamgyőzelmekért, a világbajnoki címért akartunk harcolni, de ezt a célt egyszerűen nem tudtuk elérni – tette hozzá.

Schumacher mindeddig 302 versenyen állt rajthoz, ami azt is jelenti: Rubens Barrichello rekordját bár biztosan nem tudja megdönteni, hiszen a brazil nevéhez 322 F–1-es rajt fűződik.

Michael Schumacher visszavonulása annyiban nem meglepő, hogy egy héttel ezelőtt a Mercedes nyilvánosságra hozta: 2013-tól Nico Rosberg csapatársa Lewis Hamilton lesz. Mára kiderült, hogy szó sem volt Schumacher kirúgásáról: a német egyszerűen túl sokáig vacillált, akarja-e folytatni, Hamilton szerződtetéséről pedig azonnal kellett dönteni. Schumacher egyébként visszavonulása bejelentésekor leszögezte: kapott ajánlatokat más csapatoktól, maradhatott volna, de belátta, elérkezett az idő, amikor be kell fejezni a versenyzést.

Michael Schumacher lelép
Mercedes Formula One driver Michael Schumacher of Germany walks in parc ferme after the qualifying session of the Malaysian F1 Grand Prix at Sepang International Circuit outside Kuala Lumpur March 24, 2012. REUTERS/Tim Chong (MALAYSIA - Tags: SPORT MOTORSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.