Schumacher-mánia: bánat, bosszú, félárboc

A nemzetközi sajtó szomorúan, de megértően tálalta Michael Schumacher keddi bejelentését, amely szerint a hétszeres Forma-1-es világbajnok klasszis korábbi nyaksérülése miatt nem tudja helyettesíteni a Ferrarinál a mogyoródi időmérőn fejsérülést szenvedett Felipe Massát.

Olaszország. La Gazzetta dello Sport: "Schumi - azért köszönjük! Bátor volt feladni, nemet mondani, ami bölcsességről és belátásról tanúskodik. Rálépett a fékre, érett döntést hozott, talán nem akarta kihívni a sorsot maga ellen. Megadta magát, szertefoszlott egy álom. Valenciában egy olasz ül majd a Ferrariba, ez a most az egyetlen jó hír ebben az örömtelen szezonban." Tuttosport: "Schumi feladta - egyelőre. Monza tovább reménykedik." Corriere dello Sport: "Schumi nem vezet! A motorbaleset nyomai még nem múltak el, a nyaka nem bírja a terhelést." Corriere della Sera: "Nincs mit tenni: a nagy visszatérés elmarad. Ez volt a végső bizonyíték arra, hogy Schumi is csak ember." La Repubblica: "Schumi kapitulált, végzetes volt a motorbaleset. Most Luca Badoer van soron, a pilóta az árnyékból. A Ferrari elszalasztotta az utolsó esélyt egy felejthető évben."

Anglia. The Sun: "A sérülés KO-t jelentett a visszatérésnek." The Times: "A felesége aggodalma és az őt nyolc éve kísérő orvos tanácsa véget vetett az álomnak." Daily Mail: "A legendás versenyző lemondta a mesés visszatérést." The Independent: "Sokak bánatára elmarad az F1 legnagyobb visszatérése Niki Lauda óta."

Spanyolország. El País: "Ezzel a padlófékkel Schumacher általános csalódást keltett." El Mundo: "Valencia nem láthatja a császárt." El Periódico: "Schumacher alighanem elsiette a visszatérést, kissé kimértebben kellett volna kezelnie a dolgot." As: "A közönséget az orránál fogva vezették. Schumachernek előbb kellett volna elvégeznie az egészségügyi tesztet, és csak utána bejelenteni a visszatérést."

Két hét "schumimánia" után csalódottság lett úrrá Michael Schumacher milliós németországi rajongótáborán a hétszeres világbajnok Forma-1-es autóversenyző nagy visszatérésének elmaradása miatt.

A Köln melletti Kerpenben, a negyven éves pilóta szülővárosában félárbocon lengenek a Ferrari-zászlók, több tízezer német szurkoló pedig a bánat mellett bosszankodik is, mert a szervezők nem veszik vissza valenciai Európa Nagydíjra vásárolt jegyeket.

A makacs nyaksérülés miatt meghiúsult visszatérés ügyében még Angela Merkel kancellár is megszólalt.

"Nagyon helyes, hogy Schumacher nem vállalt szükségtelen kockázatot" - mondta a kormányfő, aki szerint az autóversenyzésen kívül "sok szép dolog van még a világon."

A Ferrarival két világbajnoki címet szerzett Niki Laudától Joachim Löwig, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányáig neves sportemberek egész sora fejezte ki sajnálkozását. "Át tudom érezni, ami most Michael lelkében lejátszódik. Mindent megtett a visszatérésért, de ha az orvosok azt mondják, hogy nem megy, akkor muszáj hallgatni rájuk" - mondta Lauda. Uli Hoeness, a Bundesligában a legtöbb bajnoki címmel rendelkező Bayern München menedzsere ugyanakkor megjegyezte: "én személy szerint örülök, hogy nem száll újra versenyautóba. Így legalább biztos lehetek afelől, hogy egészséges marad."

Szerdán szinte valamennyi német újság Schumacherrel a címoldalán jelent meg, még a nagy, komoly lapok is, mint a lepedő nagyságú, bő ötven oldalas Frankfurter Allgemeine Zeitung. A legnagyobb bulvárlap, a Bild például egyebek mellett arról írt, hogy a Forma-1 legsikeresebb versenyzőjének a koponyája is megsérült a februári motorbalesetben, és élet-halál között lebegett. Utána sokáig még oldalra fordítani sem tudta a fejét, és hónapokig titkolta a baleset következményeit.

Több beszámoló szerint biztosra vehető, hogy a szerda délutánra tervezett genfi sajtóértekezleten Schumacher bejelenti, hogy örökre búcsút mond a versenyzésnek. A 91-szeres futamgyőztes végleges visszavonulását nem csak a szurkolók sajnálnák, írta a Handelsblatt. Az üzleti-politikai lap szerint Schumacher első, 2006-os búcsúja után rohamosan csökkent a versenyek nézettsége a televízióban, és sorra fordultak el a szponzorok a sportágtól. "A visszatérés és a visszatérés elmaradása körüli nagy felhajtásból jól látszik, hogy mennyire hiányzik a Forma-1-ből egy igazán nagy sztár" - mondta a lapnak Stefan Chatrath, a berlini Freie Universitaet sportszakértője, aki szerint a húzónevek és a kimagasló versenyzők közötti párharcok hiánya igen megnehezíti a marketingesek munkáját.

Michael Schumacher július 29-én közölte, hogy beszáll a Ferrariba, miután a brazil Felipe Massa súlyos fejsérülést szenvedett a Magyar Nagydíj július 25-i időmérő edzésén, augusztus 11-én pedig bejelentette, hogy korábbi nyaksérülése miatt mégsem tér vissza a Forma-1-be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.