Sajnos nyaralunk

Dicstelenül szerepelt a hazai válogatott Sopronban, a magyar–román közös rendezésű női kosárlabda-Eb-n. Három vereség után csak akkor tudott nyerni a D csoportban, amikor már biztos volt, hogy búcsúzik, magyarán: nem volt tétje a mérkőzésnek.

A szlovák Stefan Svitek, a magyarok mellékállású kapitánya magányosan ült a kispad szélén, arcát a tenyerébe temette. Több mint húsz perc volt hátra a címvédő, vb-ezüstérmes spanyolok elleni meccsig. Játékosai még az öltözőben készültek. Jellemző jelenet...

A szakvezető valóban nem lehetett a legjobb lelkiállapotban, csapata már kétszer kikapott, a továbbjutás a középdöntőbe fényévekre volt. Mint köztudomású, a szlovák trénert Farkas Sándor helyére az év elején nevezte ki – egy elbukott Eb-selejtezősorozat után másodszor – a szövetség vezérkara; az akkor még a Wisla Krakkó női együttesét dirigáló szakvezető a kontinenstorna kezdete előtt valamivel több mint egy hónappal találkozott a keret tagjaival. Ennyi idő alatt végképp nem lehetett csodákra képes, az MKOSZ-főnökség lelke rajta, hogy ilyen helyzetbe hozta. Persze mondhatta volna, hogy nem vállalja a történések ismeretében lehetetlen küldetést. Nem mondta...

Arctalanul
Arctalanul
Veres Viktor / Népszabadság

A magyar válogatott mezőnybeli dobóteljesítménye a svédek ellen 39,7, a litvánok ellen 36,8, a spanyolok ellen 28,6 százalékos volt. Az utolsó meccsen a már kieső alakulat a továbbjutó szlovákokkal szemben 48,3 százalékos mutatót ért el. E számok is hűen jellemzik a magyar válogatott rossz szereplését. Amikor már nem volt nyomás, nem remegett a kéz, rezgett a háló. Addig viszont... Az utolsó meccs utáni sajtótájékoztatón megkérdeztem a kapitányt: a győzelem a tét nélküliségnek köszönhető-e vagy annak, hogy a pszichológus sokat segített? „Nem volt pszichológus a csapat mellett, a jövőben erről is beszélnünk kell” – hangzott a válasz.

A jövőben? Meghökkentő! Az illetékesek idáig nem tartották fontosnak, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokságon lélekbúvár is segítse a lányokat, asszonyokat? Ma már külföldön szinte az utcák-terek bajnokságán is találkozni ilyen szakemberrel. Nem csoda, ha ellenfeleink a döntő pillanatokban is nyugodtak maradtak, nem kapkodtak, látszott rajtuk: tudják, mit kell tenniük.

A svéd és a litván válogatott elleni mérkőzést (az előbbi meccsen 16 pont is volt az előny, az utóbbin 20:0-ás sorozatot is produkált a magyar csapat) egyaránt meg lehetett volna nyerni, ha a játékosokat nem csupán kosaras szakemberek készítik fel... S meglehet, akkor is jobb a kimenetel, ha Svitek edző kétszer is sokkal jobban meccsel. Ha például a baltiak ellen hamarabb pályára küldi a kontinenstorna legmagasabb játékosát, a húszéves Határ Bernadettet, és ha érthetetlenül nem cseréli le, amikor pedig nem csak a magassága volt óriási. Az illetékesek arra is ügyelhettek volna: fizikailag úgy készítsék fel a válogatottat, hogy az együttes tagjai a negyedik negyedben ne kapkodják a levegőt. Meg arra is, hogy Horti Dóra a versenysúlyával, és ne pluszkilókkal terhelje meg a soproni aréna parkettjét...

A csapat nem a tudása miatt játszhatott az Eb-n, hanem a rendező jogán. Három éve nem szerepelt tétmeccsen, többen mégis úgy gondolták, tovább lehet jutni a csoportból. Lehetett volna, de a szövetség, a stáb tagjai és a játékosok is sokat tettek a keserű búcsúért. Igaz, utóbbiak legtöbbje a szívét is kiadta a jobb eredményért, de a hajdani anekdotában többször emlegetett „kávé” gyakran hiányzott a „feketéből”. Ami pozitívum: Honti Kata a csoportmeccsek gólpassztabelláján az előkelő ötödik helyre került.

Képzeljük el, milyen lesz mától az Eb-hangulat a magyar csapat nélkül! Máshol egy ilyen viadal a sportág ünnepe, a szurkolók rendszerint nem csupán négy meccsen tudják buzdítani a hazai válogatottat, a szervezők dörzsölik a kezüket: a telt házak szép summát is jelentenek. Nálunk pedig csak a szöveg megy: a szövetség elnöke szerint a kapitány, ha akarja, kitöltheti a még hátralévő két és fél éves szerződését; hurrá, nyaralunk, azaz egyetlen győzelem széppé tette a búcsút; és nem kell aggódni a hiányzó jegybevétel miatt, mert azzal úgysem nagyon kalkuláltak.

Rátgéber Lászlónak viszont kalaplengetés jár a szakértelméért. A Pécs női csapatával anno kilenc bajnoki aranyérmet szerző edző az Eb előtt lapunknak megjósolta, hogy a négy csoportból mely válogatottak jutnak tovább. A szakember telibe találta az A (Franciaország, Montenegró, Csehország) és a C csoport hármasát (Oroszország, Szerbia, Horvátország), egy hibája volt a B-ben (nála Fehéroroszország és Törökország mellett Olaszország folytathatta volna Görögország helyett), a magyarok kvintettjében a spanyol és a litván válogatotton kívül honfitársainkat tippelte középdöntősnek, ám a szlovákok lettek a nyerők.

De hát ki gondolta volna, hogy ilyen gyorsan kosarat kapunk Európától...?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.