Rózsaszín álom

Noha a napokban a Maurizio Zamparini Palermo-elnök által említett ötmillió euróban már a négy és fél éves bére is benne van, 2,2 millió eurós vételára révén minden idők ötödik legdrágább NB I-es labdarúgója lett Balogh Norbert.

Hivatalossá vált: a rózsaszín-fekete olasz élvonalbeli klub négy és fél éves szerződést kötött a Debrecen csapatának 19 éves csatárával, Ba­logh Norberttel. Ennél többet NB I-es magyar játékosért csak négyszer fizettek: Muhamed Besicért az Everton adott 4,8 millió eurót az FTC-nek, Németh Krisztiánért 3 milliót a Liverpool az MTK-nak, Dzsudzsák Balázsért 2,5 milliót az eindhoveni PSV a Debrecennek és Gera Zoltánért 2,25 milliót a West Bromwich Albion a Ferencvárosnak.

Az NB I-ben 2014 augusztusában bemutatkozó hórihorgas, 197 centiméter magas csatár tavaly ősszel keltett feltűnést, és nem is kellett hozzá sok, hogy elsőrangú külföldi ajánlatot kapjon. Noha több csapatnál is járt próbajátékon, köztük a Chelsea-nél is, a szicíliaiak voltak a leghatározottabbak, és konkrét szerződést tettek elé, nem elhanyagolható összeggel. A megállapodás szerint négy és fél évre szóló 2,8 millió eurós bére átszámolva csaknem kilencszázmillió forint, vagyis havi fizetése több mint 16 millió forint lesz a fiatal futballistának.

Számára ez az összeg még hihetetlenebb, mint egy átlagembernek. Soha nem vetette fel a pénz a családját, mint Balogh többször mesélt róla: a szüleivel nyomorban, cigánysoron éltek, sokszor a rokonoktól kellett kölcsönkérni ételre is, apja pedig a börtönt is megjárta.

– Kivételes játékos, nagyon boldogok vagyunk, hogy valóra vált az álma ezzel a külföldi szerződéssel – mondta Baloghról a Népszabadságnak Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetője, a DVSC Bajnokok Ligájában is szereplő korábbi trénere. – Hajdúböszörményi gyerek, 2008 óta nevelkedett nálunk, nagyon rendes és szerény, mosolygós srác. Egy ideje már megszoktuk, hogy miatta járnak a meccseinkre külföldi menedzserek és játékosmegfigyelők. Magassága ellenére kimondottan koordinált a mozgása, fordulékony, gyors, jól cselez, és labda nélkül is veszélyes, mert leköti a védők figyelmét.

Ugyanakkor a hozsannázással érdemes még várni kicsit, Olaszországban az ötvenes években játszó Nyers István óta csak Détári Lajos nem bukott meg honfitársaink közül. Hogy Olaszországon belül Balogh a Palermóhoz került, elsülhet így is, úgy is. Egyfelől, a rózsaszín-feketék híresek arról, hogy kiválóan igazolnak fiatal játékosokat, és nem lehet fél vállról venni Zamparini klubelnök dicséretét, miszerint Baloghban látja az új Cavanit. Az elnök ugyanis a PSG uruguayi csatáráról és most a Juventusban ragyogó Paolo Dybaláról is megmondta már korábban, hogy világsztárokká válnak. Másfelől azonban Zamparini nem a türelméről híres – erről Simon Ádám is tudna mesélni, aki nem tudott megragadni fiatalon a csapatban – sőt: 2002 óta tartó regnálása óta harminc edzőt rúgott ki.

Ha Balogh a közeljövőben gólokkal tesz róla, hogy a jelenlegi argentin edző, Guillermo Barros Schelotto tovább maradhasson, mint elődjei, senki nem fogja sajnálni érte azt a 2,2 milliót. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.