Rooney a parlamentben

A westminsteri parlament alsóházában mutatta be jelentését a Sports Person’s Think Tank elnevezésű agytröszt, melynek elemzői az angol futballban foglalkoztatott fekete és ázsiai trénerek számát és arányát vizsgálták. Helen Grant, a brit kormány sportügyi minisztere „visszataszítónak és aggasztónak” nevezte a beszámolót, amelyből kiderült: a fekete és más etnikai hátterű futballedzők aránya 3,4 százalék, számuk pedig az összesen 552 pozícióból mindössze 19-et tesz ki.

A Premier Ligában, a Championshipben és a Football League két divíziójában szereplő 92 csapat közül mindössze kettőt, a Huddersfieldet (Chris Powell) és a Carlisle-t (Keith Curle) irányítja színes bőrű tréner. Az arány különösen alacsonynak tetszik annak fényében, hogy a pályán legalább 25 százalékban mozognak a színes bőrű labdarúgók.

A legmagasabb edzői képzettségű és a legismertebb trénerek közül Chris Houghton és Paul Ince jelenleg nincs állásban. Előbbi tekinthető hátrányosabb helyzetűnek, hiszen a Newcastle és különösen a Norwich élén tartósan eredményes volt. Utóbbi – noha aktív futballistaként nemegyszer brillírozott a középpályán – a többi közt a Notts County és a Blackpool élén is alulteljesített.

Jason Roberts, az agytröszt grenadai származású alapító tagja, a Premier Ligában a Reading élén bemutatkozó korábbi középcsatár – jelenleg futballkommentátor – úgy véli, a labdarúgás „potenciális edzők egész nemzedékeit vesztette el pusztán azért, mert feketék, vagy más etnikai kisebbséget képviseltek.” A harminchat éves szakember nem érti, „miért nem kapnak a legnagyobb klubokban és a válogatottban is sikeresen szolgáló színes bőrű játékosok edzőként is esélyt”. Több érintett elpanaszolta, hány állásinterjún járt eredménytelenül.

A tanulmány kitér arra, hogy a fekete és multikulturális hátterű edzők gyakran tapasztaltak „szándékos rasszista tendenciát”. Kigúnyolták, ugratták őket, semmilyen elismerésben nem volt részük. (Az Angol Labdarúgó Szövetséghez mindeddig nem érkezett hivatalos jelzés, annak ellenére sem, hogy az FA erre bátorítja az érintetteket.) A szerzők felszólítják az angol futball vezetőit, hogy 2020-ig az edzők legalább húsz százaléka érkezzen a fekete és ázsiai közösségből.

Ami a Rooney-kat illeti: Wayne, a Manchester United és az angol válogatott csapatkapitánya szombaton, a Szlovénia elleni Eb-selejtezőn századszor húzza magára a címeres mezt. Az alsóházban mégis amerikai névrokonát, Dan Rooney-t, a Pittsburgh Steelers amerikaifutball-csapat tulajdonosának a nevét emlegették.

A nyolcvankét éves sportvezető 2002-ben tette le a nemzeti futball-liga asztalára az elégedetlen fekete játékosok sérelmeinek orvoslására azt a jelentést, amely a klubok számára előírja, hogy minden állásüresedésnél legalább egy kisebbségi jelöltet is meg kell interjúvolni, még ha nem is kötelező őt alkalmazni. Az új szabály nyomán az Egyesült Államokban 2009-ben Rooney csapata, a Pittsburgh nyerte meg a bajnokságot, mégpedig első fekete trénere, Mike Tomlin irányításával.

Amúgy az angol parlament alsóházának 650 tagja közül a 2010-es választás óta huszonhét képviselő fekete vagy ázsiai. Ez 4,2 százalékos arányt jelent, és majdnem a duplája az előző ciklusban tapasztalt rátának. A 2001-es népszámlálás adatai szerint az Egyesült Királyságban a kisebbségek aránya 7,9 százalék, azaz itt is akad tennivaló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.