Rokonok látogatóban

Dárdai Pál itthon ma debütál kapitányként: a romániai 1-1 és a feröeri 1-0 után ezúttal a finnek vendégjátékán dirigálja a labdarúgó-válogatottat. Noha az ellenfél sem nevezhető művészegyüttesnek, az utóbbi hat egymás elleni meccs eredménye (1-0, 1-1, 0-0, 2-1, 0-0, 1-2) alapján szoros mérkőzésre kell készülni...

Emlékszem azokra az időkre, amikor „sífutóknak” csúfolták idehaza a finn futballistákat. Bár az északiak még az előző dekádban is felejthetetlenül szerencsétlen alakításokkal hívták fel magukra a figyelmet, a lesajnálás napjainkra megszűnt. Elvégre boldogtalan-boldogtalan (boldog nem akadt minálunk) kénytelen volt belátni: a magyar labdarúgás szintén a sísportra hajaz. Csak annak alpesi ágát, a lesiklást idézi...

Dzsudzsák és a finnek Győrött. Márciusban 1-2 volt
Dzsudzsák és a finnek Győrött. Márciusban 1-2 volt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ám a válogatott az előző tizennyolc esztendőben tagadhatatlanul szórakoztató mérkőzéseket vívott a „rokonokkal”. Igaz, ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy e találkozók nívósak lettek volna: inkább olcsó kabaréjeleneteket hordoztak. Azt a finn gólt például, amely 1997-ben Helsinkiben a vb-pótselejtező (mint kiderült, 1-12-es) lehetőségéhez juttatta a magyar együttest, a futball történetének legkülönösebb akciója előzte meg: az utolsó hat érintésből négy az északiaké volt, úgy került a labda Moilanen kapus könyökéről a vendéglátók hálójába (1-1). A ritka „dugón” sokan ma is a hasukat fogják nevettükben, azt viszont már kevesebben elevenítik fel: egy évvel korábban honfitársaink úgy nyertek 1-0-ra Budapesten, hogy Nieminen „parádésan” átemelte kapusa, Niemi fölött a labdát, és Orosz Ferenc a hálóba gyalogolt a váratlan ajándékkal.

Messzemenően megértem hát Dárdai Pált, amiért azt mondta a ma esti Eb-selejtezőről: „Könnyen előfordulhat, hogy nem lesz szép játék.” Mitől lenne? A felek egyike sem vonultat fel varázslókat, a FIFA-ranglista szerény ötvenedik és még szerényebb hatvanharmadik helyezettje feszül egymásnak. A magyarok Trinidad és Tobago, a finnek Kongó legjobbjait igyekeznek utolérni. (E két együttes a negyvenkilencedik, illetve a hatvankettedik.) A régmúltban záporoztak a magyar gólok a finnek kapujába, ám az utóbbi három és fél évtized nyolc egymás elleni meccsén honfitársaink kilenc, míg az Eb-n vagy vb-n sosem látott vendégek hét gólt szereztek. A legújabb kori találkozók feltűnően szorosak voltak, és az idén tavasszal Győrött (ezer ördög!) az ezer tó országának fiai nyertek 2-1-re.

Az átmeneti (?) szövetségi kapitányban bízóknak megnyugvást adhat, hogy Dárdai azt is kijelentette: csak a jóisten gátolhatja meg a magyarok mai győzelmét. E prognózisba azonban ne gondoljunk bele mélyebben, mert ha így cselekszünk, kétségeink támadhatnak, hiszen ezen az alapon azt is fel lehet tenni, hogy az utóbbi évtizedekben rendre a Mindenható fordult ellenünk. Ami tény: magyar labdarúgócsapat huszonnyolc esztendeje nem járt vb-n és negyvenkét éve nem volt Eb-n. Nyilván felmentést adna a hallatlan züllés megannyi előidézőjének, hogy a csapások szűnni nem akaró sorozata nem a mindinkább eljelentéktelenedő hazai futball egyre esendőbb földi képviselőin múlt... S vannak, akik úgy érzik: jó hinni az ilyesmiben.

Meg a jelek szerint abban is, hogy az eddig kétmeccses kapitány szakít az összes keserves előzménnyel – melyek egy részének maga is tehetetlen elszenvedője volt a pályán –, és a kispadról szériában vezeti diadalokra a válogatottat. (Amennyiben szakvezető marad egyáltalán.) Mindenesetre máris hasonló irodalma van, mint Guttmann Bélának, Sebes Gusztávnak és Baróti Lajosnak együttvéve, a Romániában elért döntetlen és a Feröer szigeteken kikínlódott győzelem nyomán valóságos mesehőst faragtak belőle.

Nem tudom, hova emelkedhet még, ha ma az Üllői úton is folytatódik a veretlenségi sorozat, amely idáig azért nem túlzottan nagy kiterjedésű.

És persze a kimenetel szempontjából ezúttal jobb volna „Feröer” (1-0), mint „Románia” (1-1)...

Ez lesz még

További Eb-selejtezők ma.

D csoport: Grúzia–Lengyelország (tv: Sport1, 17.45), Németország–Gibraltár (Sport2, 20.30), Skócia–Írország. Az állás: 1. Lengyelország 7 pont (11-2-es gólkülönbség), 2. Írország 7 (10-2), 3. Skócia 4 (4-4), 4. Németország 4 (3-4), 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0.

I csoport: Portugália–Örmény-ország, Szerbia–Dánia. Az állás: 1. Albánia 4 (2-1), 2. Dánia 4 (3-3), 3. Portugália 3, 4. Szerbia 1 (1-1), 5. Örményország 1 (2-3).

Barátságos mérkőzések: Franciaország–Albánia, Kolumbia–Egyesült Államok (Londonban), Uruguay–Costa Rica, Japán–Honduras.

Szerda késő esti barátságos mérkőzéseken: Argentína–Horvátország 2-1 (Londonban), Belgium–Izland 3-1.

MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG

Eb-selejtező, Üllői út, 20.45 (tv: M1). Jv.: Turpin (francia).

Magyarország: Dibusz (1-szeres válogatott) – Varga (31), Juhász (83), Poór (–), Kádár (18) – Gera (79), Elek (30), Tőzsér (24), Dzsudzsák (64) – Szalai (21), Nikolics (8).

Finnország: Hradecky (17) – Hurme (10), Toivio (29), Moisander (45), Arkivuo (34) – Eremenko (63), Sparv (41), Hämäläinen (41), Hetemaj (32), Riski (21) – Pukki (35).

AZ F CSOPORT ÁLLÁSA

 

1. Észak-Írország 3 3 – – 6-1 9

2. Románia 3 2 1 – 4-1 7

3. Finnország 3 1 1 1 4-4 4

4. Magyarország 3 1 1 1 3-3 4

5. Görögország 3 – 1 2 1-4 1

6. Feröer 3 – – 3 1-6 0

A további program ma: Románia–Észak-Írország (Sport1, 20.30), Görögország–Feröer szigetek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.