Rio: újabb fáklyásmenet

Rio de Janeiróban két és fél hete kialudt, de ma este újra fellobban a láng, újabb tizenkét napra visszatér a sport a brazil metropoliszba: kezdődnek a Paralimpiai Játékok.
A fogyatékkal élők nagy nemzetközi megméretését – amelyen nem szerepelnek az értelmi fogyatékosok és a siketek, akiknek külön olimpiájuk van – először 1960-ban Rómában rendezték meg, és évtizedeken át Fáklyás Játékok néven ismerték. Az épek nyári olimpiája és a paralimpia 1968 és 1992 között nem kötődött egymáshoz térben és időben, de a NOB és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság 1988-as megállapodása értelmében immár szétválaszthatatlan a két világesemény.

Az idén két új sportág mutatkozik be: a parakajak és a triatlon, így már huszonkét sportágban – atlétika, asztalitenisz, íjászat, bocsa, cselgáncs, csörgőlabda, erőemelés, evezés, kerékpár, labdarúgás 10 és 14 játékossal, lovaglás, lövészet, úszás, vitorlázás, ülőröplabda, illetve a kosárlabda, a vívás, a rögbi és a tenisz kerekes székes változata – zajlanak a küzdelmek. Így a sportágak száma alig kevesebb, mint az épek olimpiáján – azon huszonnyolc –, aranyéremből pedig jelentősen többet osztanak: 528 eredményhirdetés lesz (szemben az olimpiai 306-tal). A paralimpián 165 ország több mint négyezer sportolója méri össze a tudását, a nagy hiányzó természetesen Oroszország, amelynek versenyzőit – államilag irányított doppingolás miatt – eltiltották az ötkarikás játékoktól.

Megnyitó előtt
Fotó: Reuters
Az eseményeket több mint száz országban közvetítik, a magyar közszolgálati sportcsatorna is soha nem látott terjedelmet szentel a paralimpiának, szinte egész nap sugároz az M5-ön. (Négy éve idehaza még nem voltak élő közvetítések, csupán esténként ötvenperces összefoglalók; igaz, közszolgálati sportcsatorna sem volt akkor.) Ezzel együtt tagadhatatlan, hogy Nyugat-Európában és Észak-Amerikában jóval nagyobb igény mutatkozik a közvetítésekre és magára az eseményre is: Londonban a helyszínen 2,7 millióan szurkoltak, a tévés közvetítésekbe pedig 3,8 milliárdan néztek bele világszerte. Rióba most ezerhatszáz újságírót és kilencszáz fotóst akkreditáltak.

Félő viszont a rendezők szempontjából, hogy milyen szervezési körülményekről számolnak majd be ezek a sajtómunkások, mert a paralimpia kapcsán is jó néhány kedvezőtlen előjel akad. A legfőbb gondok a jegyértékesítéssel vannak, a 2,4 millió belépőnek eddig csupán a hatvan százalékát tudta értékesíteni az egyébként is anyagi gondokkal küzdő szervezőbizottság, amely ráadásul a vártnál jóval kevesebb szponzort tudott megszólítani.

A magyar csapat azonban bizakodó lehet, hiszen a negyvenhárom résztvevőnél korábban csak egyszer képviselték többen a piros-fehér-zöld színeket (2000-ben Sydney-ben, akkor ötvennégy honfitársunk szerepelt). Londonban tizennégy érmet nyertek a magyarok; Szabó László, a hazai paralimpiai bizottság elnöke a mostani játékok előtt azt mondta, legalább tíz medálra számít.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.