Négy város pályázata a 2016-os olimpiára

Mind a négy versenyben maradt jelentkező benyújtotta részletes pályázatát a 2016-os nyári olimpia megrendezésére. A határidő csütörtök volt, a Magyar Olimpiai Bizottság híre szerint Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió is eljuttatta anyagát a nemzetközi ötkarikás szervezethez, a NOB-hoz.

      

Eredetileg hét jelentkező volt; a NOB tavaly júniusban szűkítette a névsort, akkor Baku, Doha és Prága kiesett a versenyből.

A szemlebizottság tavasszal látogat el a helyszínekre: az Egyesült Államokban április 4. és 7., Japánban április 16. és 19., Brazíliában április 29. és május 2., Spanyolországban pedig május 5. és 8. között tájékozódik az elképzelésekről. A testület szeptember 2-án hozza nyilvánosságra az értékelő jelentést, amely alapján a NOB-tagok október 2-án, Koppenhágában határoznak a helyszínről.

A pályázók közül eddig egyedül Tokió rendezett már nyári olimpiát, mégpedig 1964-ben. Az Egyesült Államokban három város is volt házigazda, St. Louis 1904-ben, Los Angeles 1932-ben és 1984-ben, míg Atlanta 1996-ban. Spanyol földön eddig egy ízben, 1992-ben bonyolítottak le olimpiát, a vendéglátó város Barcelona volt. Brazíliai város még nem adott otthont nyári játékoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.