Tisztázás helyett lesöpörte a korrupciós vádakat a FIFA

Rövid ideig úgy tetszett, kimászik a slamasztikából a FIFA, de könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek nagyobb morális problémái vannak, mint eddig.

Miután Hans-Joachim Eckert, a szervezet független etikai bizottságának német elnöke ismertette azt a negyvenkét oldalas dokumentumot, amely kimondja, hogy Oroszország és Katar „szabályos kereteken belül nyerte el a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokság rendezési jogát”, a vizsgálatot végző Michael Garcia amerikai ügyvéd ekképpen reagált: „A közlemény erősen hiányos, és tévesen tünteti fel a vizsgálat megállapításait. Mivel a nemzetközi szövetség nyilvánosságra hozott információi nem fedik a valóságot, az ügyben szeretném felvenni a kapcsolatot a FIFA fellebbviteli bizottságával.”

Miközben a FIFA azt hangoztatja, hogy „tisztázta” Oroszországot, valamint Katart a korrupciós vádak alól, megfeddte az angolokat és az ausztrálokat, akik – a vizsgálat zürichi interpretálása szerint – kétes eszközökkel igyekeztek megszerezni a négy év múlva esedékes vb rendezési jogát. Az elmarasztaltak állítólag bizalmas kapcsolatban álltak a Trinidad és Tobagó-i Jack Warnerrel, a nemzetközi szövetség korábbi alelnökével, aki a tender során „megsértette a FIFA etikai kódexét, vétett a kandidálási szabályok ellen”.

A korrupciós vizsgálatról készült teljes anyagot a futballszervezet továbbra sem teszi közzé. A kifogásolt összegzésben mindenesetre benne áll: „Gyakran nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a lobbizás és a tisztességtelen befolyásolás között.” Azt viszont a leghatározottabban leszögezi a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kivonatos közleménye, hogy nem indul eljárás Sepp Blatter elnök ellen, mert az elöljáróra vonatkozó „egyetlen konkrét állításról kiderült, hogy nyilván valóan nem igaz”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.