Stadionbúcsúztató októberi mulatság

Ismét FTC–Vasas és Újpest–Honvéd kettős rangadó és SZÚR lesz a Nép- (mai nevén Puskás Ferenc) stadionban. Igaz, a fővárosi csapatokban pályára lépő futballisták kicsit termetesebbek, kicsit kopaszabbak mai kollégáiknál, de futballozni még mindig tudnak. A négy klub öregfiúk-együttese a Viszlát, stadion! elnevezésű program keretében játszik egymással október 5-én, hétfőn a lebontásra ítélt létesítmény utolsó rendezvényén.
Mint emlékezetes, 1987-ig rendkívül kedvelt volt a szurkolók körében a kettős rangadó, hiszen remek hangulatban nagyszerű játékosok valódi futballfesztiválját élvezhették a pályára kilátogatók. Aztán, ahogyan a magyar labdarúgás egyre lejjebb csúszott, kiment a divatból a kettős meccsek intézménye is. Az utolsó duplát 1987. május 2-án rendezték a Népstadionban: az első mérkőzésen az Újpesti Dózsa 2-1-re verte meg a Honvédot, a másodikon pedig az FTC 3-1-re a Vasast (a programra 30 ezren voltak kíváncsiak).

A Népstadion másik látványossága még egy derbi, a színészek–újságírók rangadó volt. A nézők között rendkívül népszerű SZÚR-t minden év májusának utolsó vasárnapján déli 12 órától rendezték telt ház, 70-80 ezer ember jelenlétében. A szurkolók – köztük sok-sok hölgy és gyerek – főleg a komédiásoknak drukkoltak, és élvezték a színpadi deszkák sztárjainak a futópályán körbe-körbejáró teherautók platóján – délelőtt tíztől – előadott produkcióit is.

Tömeg az 1964-es SZÚR-on
Tömeg az 1964-es SZÚR-on
Fényes Tamás / MTI

A Népstadionban 1955-ben a magyar férfi kosárlabda-válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot, ezért a Viszlát, stadion! szervezői e sportág képviselőit is meghívták a búcsúra. Miként nem hiányozhatnak majd az atléták sem, emlékezvén a nagyszerű futókra, Iharosra, Táborira, Rózsavölgyire, Mikesre, Kovácsra, akik anno a futballmeccsek szünetében is elkápráztatták a szurkolókat.

A családi eseményen a főszerep természetesen a labdarúgásé. A műsor az óvodások focibemutatójával kezdődik,majd a 2×20 perces találkozókon megmérkőznek egymással az ügyvédek és az orvosok, a borászok és az írók, a színészek és az újságírók (a két csapat azon tagjait civilben láthatja a publikum, akik ma már nem nagyon rúgnak labdába), a parlamenti válogatott játékosai és az olimpikonok, és a nosztalgikus kettős rangadó fővárosi együttesei.

A kapuk nyitottak lesznek, ellentétben a három nap múlva, október 8-án esedékes magyar–feröeri Eb-selejtező színhelyével: mint köztudomású, az UEFA döntése nyomán nézők nem mehetnek be az Üllői úti pályára. A belépés ingyenes a Puskás stadion 16–21 óráig tartó programjára; a bejáratoknál elhelyezett perselyekbe ki-ki pénztárcája mérete alapján tehet be forintokat, a szervezők az összegyűjtött pénzt nemes célra ajánlják fel.

A kommentátorok a pálya széléről közvetítik az eseményeket. A SZÚR-ok állandó konferansziéja, Hegedűs János már elhunyt, a szervezők szándéka szerint most a 93 éves riporterlegenda, Szepesi György is köszönti a nézőket. A színészek vállalták, hogy amikor éppen nem rúgják a labdát, eredeti hivatásuk darabjaival szórakoztatják a publikumot.

Ezúttal nem teherautóplatóról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.