Red Bull: öröm, könnyek

Nico Rosberg nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat, de Kevin Magnussenre figyel a világ. A versenyen másodikként célba érő Ricciardót pedig kizárták.

A mezőny nagyobb része teljesítette a távot, csupán öt-hat motor füstölt el, olykor pedig még autóversenyt idéző mozzanatok is akadtak. Szóval panaszra nincs ok: lehetett volna sokkal rosszabb is melbourne-i rajt... A kisebb technikai forradalmat kiváltó szabályváltozások miatt ugyanis az idénynyitó Ausztrál Nagydíj szervezői komolyan tartottak attól – a téli teszteken látottak alapján korántsem alaptalanul –, hogy az új fejlesztésű autók megbízhatatlansága, a csapatok közötti irtózatos tempókülönbség miatt kudarcba fulladhat a verseny.

A dobogón még hárman örültek, Ricciardót (balra) később leparancsolták
Jason Reed / Reuters

Ehhez képest zökkenőmentes volt az idénynyitó, amit Nico Rosberg (Mercedes) magabiztosan nyert meg. A német pilóta nagy meglepetésre a Red Bullt hajtó ausztrál Daniel Ricciardo és az újonc dán Kevin Magnussen (McLaren) előtt futott be. Bár az ausztrál hazai közönsége előtt még megünnepelhette élete legjobb eredményét, öröme nem tartott sokáig: néhány órával a leintés után kizárták, mert kiderült, szabálytalan volt autójában az üzemanyagellátó-rendszer. Így a „kezdő" dán lett a második, a negyedikként befutó Jenson Button (McLaren) pedig megörökölte a harmadik helyet. Egészen pontosan: vasárnap délután ez volt a helyzet, de mivel a Red Bull fellebbezett, fél nappal a nagydíj leintése után sem volt végleges a végeredmény.

A szombati időmérő kavarodásai után aligha meglepő, hogy a futamra is jutottak váratlan fordulatok. Előbb az okozott izgalmakat, hogy az egy év szünet után visszatérő Kamui Kobajasi (Caterham) tekegolyóként ütötte ki Felipe Massát (Williams) a rajtnál, majd pedig az, hogy – miként azt a szakértők jósolták – már az első körökben elkezdtek „elfüstölni" a motorok. Előbb Hamiltonnak, majd Vettelnek kellett feladnia a viadalt. Később, a hétvégén értékelhetetlen teljesítményt nyújtó Lotusok, valamint a kettes számú Caterham is megadta magát.

Mindeközben a rajt után kialakult Rosberg, Ricciardo, Magnussen sorrend állandósult, az unalmas körözgetésbe csak Valtteri Bottas csempészett némi izgalmat a kvalifikáción még nem remeklő, a versenyen viszont szélvészgyors Williamsszel. Egy kisebb koccanása miatt defektet kapott, visszaesett az utolsó helyre, s több látványos manővert prezentálva küzdötte vissza magát a hatodik helyre. Aligha túlzott a finn, amikor azt mondta: ha nem követi el azt az „amatőr hibát", akkor a dobogó sem lett volna elérhetetlen. Bottas egyébként csapata kiugró fejlődésére utalva elégedetten konstatálta: a Williams tavaly egész évben nem szerzett annyit pontot, mint most ő egymaga egyetlen futamon...

A finnhez hasonlóan boldog volt Rosberg és – legalábbis amíg meg nem fosztották a második helyétől – Ricciardo, de vasárnap a legelégedettebb alighanem Kevin Magnussen volt, aki a győzteshez hasonlóan Forma-1-es családból származik, hiszen édesapja, Jan Magnussen a kilencvenes években versenyzett a csúcskategóriában. Kevin Magnussenre – eredményei mellett – már csak azért is érdemes lesz figyelni, mert a McLaren tehetségkutatásban általában „nem nyúl mellé": 2007-ben, szintén dobogós hellyel mutatkozott be a csapatnál egy fiatal srác, bizonyos Lewis Hamilton, aki aztán egy évvel később világbajnok lett...

Ausztrál Nagydíj, végeredmény:

1. Nico Rosberg (német, Mercedes)
2. Kevin Magnussen (dán, McLaren)
3. Jenson Button (brit, McLaren)
4. Fernando Alonso (spanyo, Ferrari)
5. Valtteri Bottas (finn, Williams)
6. Nico Hülkenberg (német, Force India)
7. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
8. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso)
9. Daniil Kvyat (orosz, Toro Rosso)
10. Sergio Perez (mexikói, Force India).

A világbajnoki pontverseny állása

1. Rosberg 25
2. Magnussen 18
3. Button 15
4. Alonso 12
5. Bottas 10
6. Hülkenberg 8
7. Räikkönen 6
8. Vergne 4
9. Kvjat 2
10. Perez 1.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.