Rangidős uralkodónő a tenisz trónján

Angelique királynő, a női tenisz újdonsült világelsője, a US Open bajnoka megdolgozott a sikerért. Öt esztendő kemény munkája készítette elő, hogy a nemzetközi szinten remek játékosból a világ legjobbja legyen.

 

A német Kerber kisasszony korábban sem ismeretlen idegenként bukkant fel: fokozatosan lépdelt felfelé a grádicson.
A 2011-es US Open küzdelmeire a világrangsor 92. helyezettjeként érkezett, s ennek megfelelően meglepetésnek számított, hogy az elődöntőig menetelt. Szombat éjszaka, amikor a cseh Karolina Pliskova elleni nyertes aranymeccs (6:3, 4:6, 6:3) után „koronázási ünnepélyét” tartották, már nem számított szenzáció­nak a sikere.

Kerber Melbourne után New Yorkban is nyert
Kerber Melbourne után New Yorkban is nyert
Susan Mullane / Reuters

Január elején a 10. volt a rangsorban, Grand Slam-trófeát még soha nem nyert. Mostanra már kettőt őriz, s – köszönhetően remek sorozatának – detronizálta a hatodik uralkodási időszakában 2013 februárja óta zsinórban 186 héten át világelső Serena Williamset.
Kerber az idén megnyerte az ausztráliai Grand Slam-viadalt és a US Opent, megvédte címét Stuttgartban, döntős volt Wimbledonban, a riói olimpián, valamint Brisbane és Cincinnatti szupertor­náin, elődöntős Miami, Charleston és Montreal nagy versenyein. Aligha kétséges: megdolgozott a világelsőségért, jó kézbe került a királynői jogar.

Tapasztalt uralkodónője lesz a sportágnak. Hölgyek esetében korról nem illik írni, ám a tény, hogy 28 esztendősen immár ő a legidősebben debütáló rangsorelső (2001 óta az akkor 26 esztendős amerikai Jennifer Capriati tartotta ezt a rekordot). Egy második helyre azonban vélhetően sokkal büszkébb: a német teniszezők közül csupán példaképe, a kilencvenes években egyeduralkodónak számító Steffi Graf jutott el ilyen magasságokba.

Hetek a csúcson

A számítógépes világranglista ­1975-ös bevezetése óta hét olyan női teniszező volt, aki ­karrierje ­során több, mint száz héten át vezette a WTA-rangsort: Steffi Graf (német) 377, Martina Navratilova (amerikai) 332, Serena Williams (amerikai) 309, Chris Evert (amerikai) 260, Martina Hingis (svájci) 209, Szeles Mónika (amerikai) 178, Justine Henin (belga) 117.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.