Profi boksz: Valujev drámája

Pontozással legyőzte Nyikolaj Valujevet, a jelenlegi világbajnokot David Haye szombat éjjeli meccsükön, elhódítva tőle a WBA, a Boksz Világ Szövetség nehézsúlyú vb-címét.

A bírók nem egyhangú döntést hoztak, ketten 116:112 pontra az angol ökölvívót látták jobbnak, míg a harmadik 114:114-es holtversenyt hozott ki az orosz ellenféllel a nürnbergi összecsapáson. 

Haye az első brit nehézsúlyú világbajnok azóta, hogy Lennox Lewis hat évvel ezelőtt visszavonult.

A cirkálósúlyból feljött Haye, aki harmadik nehézsúlyú csatáját vívta, mozgékonyságával igyekezett megzavarni nála csaknem 30 centivel magasabb és 44 kilóval nehezebb ellenfelét, s ez időnként sikerült is neki. A találkozó előtt beígért kiütéstől ugyan messze állt, de néhány szép kombinációval azért meglehetősen passzív riválisa fölé nőtt.

"A gyorsaságom volt a siker kulcsa, ráadásul erőset ütök - jelentette ki a brit öklöző a mérkőzés után. - Ha nem bokszolnék, amerikaifutballista vagy rögbijátékos lennék."

"Ma este egyetlen olyan dolog történt, amire nem számítottam. Egyszerűen olyan volt számomra a mérkőzés, mint egy maraton, és én erre nem álltam készen. Azt hiszem, az utolsó menet volt a döntő, annak is a vége" - értékelt a 213 centis orosz óriás.

Haye az első brit nehézsúlyú világbajnok azóta, hogy Lennox Lewis csaknem hat évvel ezelőtt visszavonult. Új mérlege: 23 győzelem - ebből 21 kiütéssel - és egy vereség. Frissen szerzett címét először John Ruiz ellen kell majd megvédenie.

Valujev a második vereségét gyűjtötte be 48 győztesen - 34 alkalommal KO-val - megvívott mérkőzése mellé.

Megy a jobb: Haye találja el Valujevet
David Haye (R) from Britain leads a punch to defeat Russia's WBA heavyweight boxing world champion Nikolai Valuev during their WBA title fight in Nuremberg, south Germany, November 7, 2009. Haye clinched the WBA world heavyweight title with a points win over holder Nikolai Valuev of Russia on Saturday. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY SPORT BOXING IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.