Prágai divat

Kiesett a címvédő Marija Sarapova, s ismét rezgett a léc a világelső Serena Williams továbbjutásánál. Roger Federer, Novak Djokovics, Rafael Nadal és Andy Murray nem sok esélyt hagyott vetélytársainak a párizsi Grand Slam-tenisztorna hétfői játéknapján.

A női világelső megint olyan produkcióval rukkolt ki, amely valóban megsüvegelendő. A honfitárs Sloane Stephens ellen az első szettben esélye sem volt, a másodikban pedig végleg elúszni látszott a hajó. Ám akkor újabb energiákat mozgósított amúgy is agresszív játékához, s kihúzta önmagát a szakadék mélyéről. Ez történt tegnap Stephens ellen is. Az ifjú amerikai igazán mindent megtett a siker érdekében, remekül teniszezett, de… Serena ellen ez is kevés volt. Így aztán hiába verte meg a nyitó fordulóban Venust, a testvér ellen nem sikerült megvalósítani a valóban ritka bravúrt: ugyanazon a tornán megszerezni mindkét Williams nővér skalpját. Serena 1:6, 7:5, 6:3-as kiszenvedett győzelemmel lépett a legjobb nyolc közé, ahol a 17. kiemelt olasz Sara Errani lesz az ellenfele.

A címvédő Marija Sarapova pontosan azokat a belső erőforrásokat nem tudja mozgósítani, amelyek révén Serena legtöbbször magára talál. A világrangsor-második orosz két szettben 7:6, 6:4-re kikapott a cseh Lucie Safarovától – akinek, lám, szerencsét hozott a 13-as kiemelési rangsorszám. A legutóbbi három párizsi döntőben érdekelt, a 2012-es és 2014-es viadalt megnyerő Sarapova eddigi öt egymás elleni meccséből csak egyszer, még a legelsőn kapott ki Safarovától (igaz, a legutóbbi három egyaránt drámai, döntős szettes maratoni csatát hozott), ezúttal azonban a prágai ellenállhatatlanul játszott. Sarapova pedig, mint önmaga is bevallotta, gyengén, erőtlenül teniszezett.

Safarova: sikerült!
Safarova: sikerült!
Gonzalo Fuentes / Reuters

Így aztán a tavalyi finalista román Simona Halep (3.) után az egy évvel ezelőtti torna nyertese is búcsúzni kényszerült. Safarova pedig készülhet a Garbine Muguruza elleni negyeddöntőre: a spanyol két játszmában győzte le az olasz Flavia Pennettát. Késő este a svájci Tímea Bacsinszky (23.) meglepetésre három szettben nyert a cseh Petra Kvitova (4.) ellen.

Ami az urakat illeti, itt kevesebb a meglepetés. Federer (2.) a vasárnap esti pocsék második játszma után kialudta magát, s megfelelően rendbe rakta időnként szétesőnek tetsző játékát. A hétfő déli folytatásban 6:3, 4:6-ról indulva alig egy óra alatt számolta fel a francia reményeket, 6:4, 6:1-re zárva a folytatást Gael Monfils (13.) ellen. Helyreállt a világ rendje, nem csupán a Roland Garroson, de az egymás elleni „elszámolásban” is törlesztett a Maestro, hiszen kettejük legutóbbi két meccsét a bohókás játékra hajlamos gall Gael nyerte meg, a Davis Kupa-döntőben és a monte-carlói viadalon is. Federer most könnyedén (de nem hibátlan játékkal) győzött, jöhet tehát a Stanislas Wawrinka (8.) elleni svájci derbi a négy közé jutásért. Az alsóági táblarészen az elődöntő jogáért a keddi másik meccsen a francia Jo-Wilfried Tsonga (14.) és a japán Kei Nishikori (5.) csatázik.

A „felsőházban” Andy Murray (brit, 3.) és David Ferrer (spanyol, 7.) már készülhet az egymás elleni szerdai negyeddöntőre, köszönhetően a francia Jeremy Chardy, illetve a US Open-bajnok horvát Marin Cilic (9.) elleni viszonylag sima győzelmüknek.

A kilencszeres Roland Garros-bajnok Rafael Nadal (6.) folytatva formába lendítő hadjáratát nyert a nyitófordulóban a 10. kiemelt bolgár Grigori Dimitrovot kiejtő amerikai Jack Sock ellen (6:3, 6:1, 5:7, 6:2). Ami viszont ezután jön a spanyol számára, az aligha irigylendő: a legjobb nyolc között szerdán délután a világelső Novak Djokovics (1.) tornyosul majd az útjában. A szerb tegnap a francia Richard Gasquet (20.) ellen megőrizte szettvesztés nélküli mérlegét (6:1, 6:2, 6:3)

S végezetül említtessék meg: a magyar junior teniszezők nagyszerűen kezdtek Párizsban: Gálfi Dalma (5. kiemelt) még vasárnap nyitotta meg a győztes meccsek sorát, aztán hétfőn Stollár Fanny és Valkusz Máté is követte őt. Párosban Valkusz egy német ifjú társaként lépett a következő fordulóba, míg a 3. helyen kiemelt két magyar lány egymás oldalán nyert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.