Powell, Pest, pech

Nem is olyan régen még Budapesten futott Asafa Powell, a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokság férfi 100 m-es versenyszámának legnagyobb esélyese. Eddig annak tetszett. Csütörtökön azonban hivatalosan is bejelentették: a jamaicai versenyző nem áll rajthoz a klasszikus távon.

Az indoklás nekünk is fáj, akár a sérülés, hiszen Asafa Powell éppen a Puskás Ferenc stadionban szenvedett lágyékizom-húzódást. Ehhez képest a 9,90-es előfutam után 9,86 másodperccel nyerte a döntőt... (Usain Bolt 2011-ben még egyszer sem futott ilyen jó időt.) Powellt a Gyulai István-emlékverseny után nyolc napig pihentették, mielőtt újra edzésbe nem állhatott. Még kedvenc viadalainak egyikét, a London Grand Prix-t is kihagyta, ám ez sem segített. Kérdés, ezzel oda-e az utolsó esély, vagy jövőre Londonban képes lesz kárpótolni a csalódott angol közönséget.

A tényállás most az, hogy Tyson Gay, valamint Powell távollétében Bolt Teguban „egyedül” fut az újabb elsőségért. Világrekordok ide vagy oda, óriási szerencséje van, még akkor is,  ha Powell nem a nagy tornák specialistája. Nem, mintha nem lett volna rendre százszázalékos  formában a világversenyeken, ám nála ez korántsem elég. Emlékezzünk csak vissza: a Berlinben rendezett 2009-es vb-n harmadik lett, előtte a pekingi olimpián csak ötödik. A 2007-es, Oszakában rendezett vb-n egy bronzéremmel „gazdagodott”, azt megelőzően Athénban szintúgy ötödikként lépte át a célvonalat.

Pesten nem tűnt sérültnek, a közönség „csak” azt tapasztalhatta: meglehetősen zavarba ejtő, ha a nézőtől tíz-tizenöt méternyire 36-37 km/órás sebességgel elsuhan a világ idei leggyorsabb embere. Szemügyre véve a hétköznapi életünk legtöbb mozdulatát, meglehetősen kevés dolgot lehetne tíz másodpercen belülre szorítani; száz méter lefutását a legkevésbé, már amennyiben a 100 m hétköznapinak mondható. Powellnek viszont nem nagyon fűlik a foga a két számjegyű végeredményhez. Budapesten éppen nyolcvanadszor futott 10 másodperc alatti százat: ebben a tekintetben örök csúcstartó. (A második helyet Maurice Greene 52 hasonló futással foglalja el.) De látjuk-e ezzel a jamaicaiak kiismerhetetlen nemzeti hősének összes kártyalapját; kiadta-e magából a maximumot a korábbi világrekorder? Továbbmegyek: érthető-e ennyiből, miért oly nagy veszteség a sportágnak Powell hiánya a közelgő vb-n?

A válasz nem csupán nem, de kifejezetten dühítő nem!

Powell ugyanis nem tudja azt produkálni, amire valójában képes, ha mellette hasonló képességű atléta fut. Atkins oszakai második helye vagy Carter egy-egy fellángolása senkit ne tévesszen meg; Powell nem „fagy le” akárki mellett. A másod-unokatestvér Atkinst példának okáért úgy hagyta le a 2007-es vb előfutamaiban, hogy öröm volt nézni; más kérdés, hogy a Powelltől gyakorta látott könnyelmű finisek végül visszaütöttek, bár a döntőben korántsem bohóckodásról volt szó. Gay 50 méter után zárkózott fel a jamaicai mellé, s ekkor Powell egyszerűen nem bírta el a nyomást: 85 méternél feladta a döntőt. Lehorgasztott fejjel besétált még a célba, ám az, hogy ezüstöt, vagy bronzot nyer, mindegy volt már: 100-on egyetlen győztes van és hét vesztes.

Ennek megfelelően akadnak nyertes típusok is. Powell – bárki bármit mond – ezek közé tartozik. Hogy miért? Az oszakai vb-döntő nyomása alól felszabadulva a Rietiben rendezett összejövetelen könnyedén futott világcsúcsot az előfutamban; kár, hogy 80 métertől már tartalékolt a délutáni döntőre. Egy évre rá, a 2008-as pekingi leszerepelés terhét maga mögött hagyva, még két századmásodpercet lefaragott legjobb idejéből Lausanne-ban. Ez azonban már csak egyéni csúcsaként lett elkönyvelve, mivel Bolt néhány héttel azelőtt áttörte a 9,7-es álomhatárt.

Powell mostanában többször kijelentette, hogy vége a lelki problémáinak, készen áll visszafoglalni a 100 m trónját. Ha valaki, hát Bolt tökéletesen tisztában volt ezzel, így azt mondogatta: tőle ne számítsanak újabb rekordokra Teguban, ő már London felé kacsintgat.

Powell talán soha nem állt ilyen közel a világbajnoki aranyhoz (bár Bolt az Bolt). Nem tudni, lesz-e még ekkora lehetősége. A futását élőben látni felbecsülhetetlen élmény volt. Ám bárcsak ne járt volna Budapesten, bárcsak tartalékolt volna Tegura!

Asafa Powellnek nem volt ellenfele Budapesten
Budapest, 2011. július 30. Asafa Powell olimpiai és világbajnok sprinter célba ér a férfi 100 méteres síkfutáson a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen 30 ország közel 200 versenyzője indult a Puskás Ferenc Stadionban. A jamaicai futó lett az első sprinter, aki Magyarországon 10 mp-en belül ért célba ezen a távon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.