Pótvizsga Pesten

Annyira hihetetlen volt a magyar csapat parádés játéka az aranyra is jó eséllyel pályázó norvégok ellen a női kézilabda-Európa-bajnokság Debrecenben rendezett középdöntőcsoportjának utolsó meccsén, hogy az újságírótribünön felvetődött a gondolat: a Maradj talpon! című tévévetélkedő műsorvezetője, a Főnix Csarnokban riporterként dolgozó Gundel Takács Gábor kisugárzása húzódik meg a hirtelen formajavulás hátterében.

A viccet félretéve: a fele sem volt tréfa annak, amit Kiss, Tomori, Triscsuk, Bulath, Mayer, na meg a kontinenstorna legnagyobb felfedezettje, a tizennyolc éves Tóth művelt a világsztárok sorával felálló, s a mai, svédek elleni elődöntőre trenírozó skandinávok ellen, minek nyomán a horvátokkal társházigazda válogatott talpon maradt, s ma délután fél négytől az ötödik helyért játszhat a franciákkal a Papp László Sportarénában.

Parkett-tánc
Parkett-tánc
Czeglédi Zsolt / MTI

Bár a meccset az északiak kezdték jobban – sőt: sokkal jobban –, az első félidő huszadik percétől ellenállhatatlan produkciót mutatott be az ezúttal a védekezés mellett a támadásban is rendkívül hatékony garnitúra, amely a szerdait megelőző fellépéseinek többségén (leszámítva a mindvégig megbízhatóan védő Kiss Évát, az ebből a társaságból a legtöbbre képes Tomori Zsuzsát és az egyfolytában oroszlánra emlékeztető Tóth Gabriellát) leginkább ijedt nyúlcsapatra hasonlított.

Hogy minden relatív, azt a mérkőzést követő események ismét bebizonyították: a játékosok könnyes szemmel borultak egymás nyakába, miközben a közönség tombolva ünnepelte a győztes együttest, amely kiharcolta, hogy játszhasson – az ötödik helyért. Máskor a hasonló eredményt talán lesajnálva vennénk tudomásul, de a helyzet az, hogy a kronológia pazarra sikeredett: a társulat nem tegnapelőtt bukta el az elődöntő lehetőségét, ellenben ekkor harcolta ki a helyosztón való részvételt. Nem csoda tehát, hogy széles volt a jókedv.

Ugyanakkor Németh András szakvezető – múltbeli kapitánykollégák, figyelem! – rendkívüli mértéktartással, ennek megfelelően igen rokonszenvesen annyit mondott a találkozó után: „Nyilvánvalóan a helyén kell kezelni ezt a győzelmet, hiszen a meccs elsősorban nekünk volt fontos.” Némethnek természetesen messzemenően igaza van, mert az igazi sportszakember tudja: egészen másként éli meg a játékos a tétért és a valódi tét nélkül zajló küzdelmet.

Hogy jó hír-e vagy sem, majd kiderül, mindenesetre tény: ma újra van miért izzadnia a magyar válogatottnak, elvégre aligha mindegy, hogy itthoni közönség előtt, a legnagyobb hazai csarnokban sikerrel vagy kudarccal fejezi-e be a kontinenstornát. Esélylatolgatás helyett árulkodó lehet a franciák eddigi eredménysora (Szlovákia 20:18, Szerbia 27:16, Montenegró 24:20, Svédország 26:29, Németország 24:24, Hollandia 20:18), különös tekintettel a címvédő, s a spanyolokkal elődöntőt vívó montenegróiak legyőzésére. Igaz, kétség sem fér hozzá: vendéglátóként ez a meccs is elsősorban nekünk lesz fontos...

A Papp László Sportaréna mai programja. Az ötödik helyért: Magyarország–Franciaország (15.30).

Elődöntő: Montenegró–Spanyolország (18), Norvégia–Svédország (20.30).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.