Piros-zöld-fehér

A tabella tizenharmadik helyével nem nagyon szoktak dicsekedni, Augsburgban mégis szinte örömtáncot lejtenek a szurkolók.

A délnyugat-bajorországi város futballcsapata két forduló után veretlen (igaz, nyeretlen is) a Bundesligában, Sascha Mölders pedig három góljával pedig a legeredményesebb csatárok közé tartozik. S az eddig százszázalékos Mainz, illetve Hannover mellett a története során most először az élvonalban játszó, jelenleg kétpontos klubot süvegeli meg jelképesen a német sajtó. A legtöbb elismerést a huszonhat éves Mölders kapja, aki legutóbb a Kaiserslauternnek rúgott, pontosabban csavart védhetetlen "dugót" a tizenhatos jobb sarkától.

Augsburg
Augsburg

Az Augsburg első felsőosztályos góljait szerző játékost mindössze 175 ezer euróért igazolták az FSV Frankfurttól. Érkezését nem kevés kétkedéssel fogadták, a több mint 260 ezer lakosú egyetemi városban a sztár ugyanis az a Michael Thurk volt, aki a 2009–2010-es évadban elért 23 góljával a másodosztály mesterlövésze lett, s természetesen a piros-zöld-fehér klub alapemberének számított. A harrmincöt esztendős csatár azonban kegyvesztetté vált, mert „törpének” nevezte a nála tíz centivel alacsonyabb edzőt, a holland Jos Luhukayt.

Az augsburgi drukkerek szimpátia-tüntetésekkel próbálták meg Thurk kirúgását „visszafordítani”, de Luhukay nem tágított. – Nekünk minden meccs arról szól, hogy megpróbáljunk talpon maradni az első osztályban. Aki nem így áll hozzá a feladathoz, annak nálunk semmi keresnivalója nincs – hangoztatta a negyvennyolc éves Luhukay, aki korábban a Mönchengladbach trénereként tapasztalta meg az első és másodosztály közti „liftezés” hol édes, hol keserű élményét.

Luhukay tisztában van az Augsburg képességeivel. A tisztes labdarúgó-iparosokból álló csapat két félidőt nem képes egyenletes tempóban „lenyomni”, de amíg a labdarúgók bírják szusszal, tudnak látványos, gyorspasszos futballt játszani. Mölders mellett a csatárszerepet is szívesen felvállaló védőt, Axel Bellinghausent, valamint a kapuban eddig parádés teljesítményt nyújtó Simon Jentzschet érdemes figyelni. – Játéktudásban a többi első osztályú csapat egyértelműen felettünk áll. A mi erősségünk az, hogy összetartunk és összezárunk – nyilatkozta Jentzsch.

A Bundesligában ugyan az elmúlt években sokkal kiegyenlítettebbé váltak az erőviszonyok, az Augsburgnak eddig nem éppen a legerősebb ellenfelek jutottak (Freiburg, Kaiserslautern). A hétvégi harmadik fordulóban már azzal a Hoffenheimmel szemben kell helyt állni, amely rendkívül fegyelmezett védekezéssel, no meg egy védhetetlen szabadrúgás-bombával a bajnoki címet védő Dortmundot győzte le 1-0-ra. Luhukay szerint csapata csak annyira jutott előbbre a szezonkezdethez képest, hogy már van két pontja. Legalább harminchét viszont még hiányzik az első osztályban maradáshoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.