Pintér Attila lett az ötvenedik kapitány

Külföldi edző helyett a Ferencvárossal és a Győri ETO-val is bajnoki címet nyert szakemberre esett a választás.

A Magyar Labdarúgó-szövetség csütörtök délelőttre hívta össze a sajtó munkatársait Telkibe, hogy bemutassa a magyar válogatott új szövetségi kapitányát.

Csányi Sándor MLSZ elnök elmondta: több szakemberrel is felvették a kapcsolatot, tíz fölötti volt a külföldiek száma, akadtak közöttük felnőtt válogatottnál is sikereket elérő szakember. A külföldi kapitányok zöme hosszabb időt kért az eredményességre, az elnök szerint ez érhető: az ismerkedésre kell pár hónap. Ők viszont már az Eb-selejtezőkre olyan válogatottat szeretnének, amely számára reális cél a kijutás.

A 47 éves Pintér a Ferencvárossal, az előző idényben pedig a Győrrel nyert bajnoki címet. Pintér az ötvenedik szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak.

A Népszabadság információ szerint maga Pintér volt az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a szerződése csak 2016-ig szóljon, nem kellet neki a hosszabbtávú szerződés. Kijelentette: ha csak hárman akarják (Csányi elnök, Vági főtitkár, illetve ő) a sikert, akkor semmi sem fog sikerülni, mindenkinek ki kell vennie a részét. Pintér elmondta, hogy szeretné azt is megvalósítani, hogy a válogatott keret játékosai kéthetente hétfőn összejöjjenek, és az kihangsúlyozta: nála nincs olyan, hogy a játékosok ne küzdjenek, ne tegyenek meg mindent a sikerért, és majd kiderül, hogy ez mire lesz elég.

Csányi elmondta: Pintér kb a 40 százalékát fogja keresi annak, mint amit egy nemzetközi szövetségi kapitány kap kézhez.

"Nagy felelősség, de eredményes szeretnék lenni" - mondta székfoglaló beszédében Pintér Attila, aki fegyelmezett játékosokra számít a nemzeti csapatban. - "Az edzőknek és a vezetőknek is nagy áldozatokat kell hozni ahhoz, hogy a magyar labdarúgás újra sikeres legyen. Én minden mérkőzésen győzni szeretnék, és azt akarom, hogy a csapatom minden találkozót követően emelt fővel jöhessen le a pályáról. A játékosoknak át kell érezniük, hogy milyen fantasztikus szurkolótábor áll mögöttük, ezek a drukkerek megérdemlik, hogy ne csak részsikereknek örüljenek, hanem annak, hogy például egy Európa-bajnokságra kijussunk. Úgy gondolom, a magyar labdarúgásban rendelkezünk olyan játékosokkal, hogy ezt meg tudjuk valósítani."

Pintér hangsúlyozta: a magyar futball, így a válogatott is csak abban az esetben lehet sikeres, ha mindenki "egy irányba húz". "Bizonyítsuk be közösen, hogy nem annak kell hinni, aki idejön és a magyar futballt csak ugródeszkának használja." - tette hozzá.

A válogatott lehetséges összetételével kapcsolatban a szakember elmondta, hogy nála mindenki - így a magyar szakemberekkel kapcsolatban a hollandoktól elszenvedett kudarcot követően kritikát megfogalmazott - Szalai Ádám is tiszta lappal indul, mert a magyar labdarúgásnak minden olyan játékosra szüksége van, aki hasznára lehet a nemzeti csapatnak. Úgy vélte, az első kerethirdetésnél várhatóan több új játékos is szerepel majd, ugyanakkor a korábbi válogatottból is sokakra számít. A szakember a közeljövőben szeretne egy válogatott összetartást is, ahol a taktikai elképzeléseit vázolná a jövőre nézve.

Pintér várhatóan márciusban egy barátságos mérkőzésen mutatkozik majd be a válogatott kispadján, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a taktikai elemek kielemzéséhez az első egy-két találkozón várhatóan nem topcsapattal találkozik majd az együttes, de azt követően sokkal inkább erős csapatokkal szeretne mérkőzni, mivel csak ezeken az összecsapásokon lehet lemérni, hol tart a válogatott.

Az Eb-selejtezők ősszel kezdődnek - a csoportok sorsolására februárban kerül sor -, a 2016-os franciaországi kontinensviadalon már 24 válogatott szerepelhet.

A Salgótarjánban született Pintér 1984-ben ifi Európa-bajnok lett. 1986 és 1991 között 20 mérkőzésen szerepelt védőként a válogatottban és ezeken 3 gólt szerzett. Az NB I-ben 224 mérkőzésen játszott és 20 gólt szerzett. Elsősorban a Ferencvárosban futballozott, de megfordult a belga Germinal Beerschot, a szlovákiai Dunaszerdahely, a BVSC, a Vasas, a Rába ETO és a Diósgyőri VTK csapatában is. A Ferencvárossal egyszeres Magyar Kupa-győztes (1991) és kupaezüstérmes (1989), valamint kétszeres bajnoki ezüstérmes (1988–1989, 1990–1990).

Pintér játékos-edzőként kezdte szakvezetői munkáját, majd már vezetőedzőként dolgozott Sárváron, Celldömölkön, Pápán, Sopronban (ahol két időszakot is eltöltött), a Ferencvárosnál, a Vasasnál és két időszakban a Győri ETO FC-nél. A Ferencvárossal megnyerte a 2003–2004-es bajnoki címet, valamint a Szuperkupát és a 2004-es Magyar Kupa-döntőt. A Sopron csapatával (éppen az FTC ellen) hódította el a 2005-ös Magyar Kupát, a Győri ETO-val pedig a tavalyi idényben végzett az NB I első helyén, és a DVSC-Tevát legyőzve elhódította a Szuperkupát is.

Pintér elődje, Egervári Sándor több mint három év után október 11-én mondott le, miután a csapat 8-1-re kikapott Hollandiában világbajnoki selejtezőn. Egy mérkőzésen Csábi József dirigálta az együttest.

Pintér Attila, a magyar ladbarúgó válogatott frissen bemutatott szövetségi kapitánya és Csányi Sándor elnök az MLSZ telki sajtótájékoztatóján
Pintér Attila, a magyar ladbarúgó válogatott frissen bemutatott szövetségi kapitánya és Csányi Sándor elnök az MLSZ telki nsajtótájékoztatóján. 2013.12.19. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.