Pedofília, erőszak... szünetel az amatőr boksz

Az Egyesült Államokban három hónapra a sportág minden meccsét felfüggesztették Hal Adonis botrányízű kijelentései miatt – írja a Guardian.

A USA Boxing volt elnöke, jelenleg igazgatótanácsi tagja még májusban, a New Yorker magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy tapasztalata szerint a fejüket ökölvívásra adó lányok fele szexuális zaklatásnak volt kitéve, fele leszbikus, az otthon kapott verés pedig minden gyereknek jó ajánlólevél a bokszkarrierhez. „Apám találta fel a gyerekverést... Hatéves voltam, amikor megtanultam sakkozni. Egy-egy rossz lépés után szíjjal vágott az arcomba. Mire bekerültem a bokszba, már annyira hozzászoktam az ütésekhez, hogy néha felkiáltottam: Hé, ez semmi!” – merengett el gyermekkorán az USA Boxing egykori vezetője.

Adonis mesélt arról is, hogy mielőtt a ringbe küldte volna tanítványait, többször keményen arcon csapta őket. „A bokszban mindig csak az első néhány ütést érzed. Aztán úgyis jön az endorfin, és az egész olyan lesz, mintha valaki Novocaint (fájdalomcsillapítót – a szerk.) lőtt volna beléd” – magyarázta a brutalitást az emberarcú vadállat. Egy hölgyről Adonis később így nyilatkozott: „Hadd mondjak el róla egy történetet. Amikor kislány volt, az egyik családtagja megerőszakolta! A nálunk lévő lányoknak a felét molesztálták, fele meg leszbikus”. Ha ez nem lenne elég, Adonis elárulta azt is, hogy az új ökölvívók kiválasztásában számára a fő szempont az erőszak. „Amikor valaki jelentkezik, mindig megkérdezem: Megütöttek valaha a szüleid? Ha nem a válasz, elutasítom őket: Nem hiszem, hogy ide tartozol.”

A New Yorker interjúja keményen kivágta a biztosítékot a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnél. Az interjú „lejáratja az AIBA hírnevét, az egész sportágat, különös tekintettel a női ökölvívásra, kisebbségeket rágalmaz, és valótlanul kapcsolja össze a gyerekekkel szemben elkövetett erőszakot a boksszal” – hangzott májusban a nemzetközi szövetség elítélő közleménye, amely az amerikai tagszervezetet azonnal Adonis elmozdítására szólította fel az igazgatótanácsból. A leléptetésből azonban öt hónap múltan sem lett semmi, a USA Boxing ugyanis egy szavazáson inkább bizalmat adott volt elnökének. Ezt viszont az AIBA fegyelmi bizottsága nem hagyta annyiban, és a most életbe léptetett szankciók már az egész amerikai ökölvívást sújtják: három hónapra minden amatőr bokszmeccset felfüggesztettek az Egyesült Államokban.

A USA Boxing egyébként a botrány és a büntetőintézkedés ellenére is kitart Adonis mellett. Ahogy az amerikai tagszervezet reakciója szól, amilyen eszközzel csak lehet, „próbál csökkenteni” a felfüggesztés időtartamán.

Női ökölvívő edzés közben. „A felét megerőszakolták, a fele leszbikus” –állítja a USA Boxing elnöke
The taped hands of female boxer and Olympic hopeful Mary Spencer of Canada are seen as she stretches at the Windsor Amateur Boxing gym in Windsor, March 21, 2012. REUTERS/Mark Blinch (CANADA - Tags: SPORT OLYMPICS SPORT BOXING)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.