Pars: Tud valamit az olimpiai érmemről?

Továbbra sem tudni: hányadik is lett Pars Krisztián az olimpián. A kalapácsvető három hónapja lemaradt a dobogóról, ám két és fél hónapja kiderült, hogy két előtte végző fehérorosz versenyző doppingvizsgálatánál "problémák adódtak". Eredmény azóta sincs, a döntést halogatják.

Nem régen, három hónapja rendezték a pekingi olimpia kalapácsvető számát, és szintén nem most, hanem két és fél hónapja jelentették a hírügynökségek, hogy a szakág két fehérorosz érmese, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint, s ha bebizonyosodik az ebből adódó doppingvád, a negyedik helyezett Pars Krisztián akár még második is lehet.

A kezdeti – nevezzük így – eufóriát kisvártatva felváltotta néhány dátumos nyilatkozat, miszerint az ügyben szeptember 21-én vagy 24-én döntenek, hogy aztán október 17-éig se szülessék határozat.

Ekkor Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi titkára Howard Stupptól, a NOB jogi képviselőjétől arról értesült, hogy a tiltott szer használatát kategorikusan cáfoló/tagadó fehéroroszoktól beérkeztek a kért, esetleges igazuk alátámasztását igazoló dokumentumok, amelyeket a jogi osztály vizsgál.

Az iratokat – tolmácsolta Nagy – hamarosan átküldik a fegyelmi bizottságnak, és e grémium november közepén közzéteszi álláspontját.

Mivel most éppen november közepe van, megkérdeztük a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkárát, mi a helyzet a kérdésben. Gyulai Márton – nem kis értetlenséggel a hangjában – azt mondta, hogy semmiféle információt nem kaptak a NOB-vizsgálat eredményéről.

Felhívtuk Molnár Zoltánt, a MOB igazgatóját is, aki Kamuti Jenő főtitkárhoz irányított bennünket, amúgy pedig elmondta, hogy szerdán járt náluk a Sportegyesületek Országos Szövetségének küldöttsége, ám a szervezet hiába kapott harmincmillió forintos állami javadalmazást a játékok után, a pénzt nem tudja szétosztani, mivel senkinek nincs fogalma arról, Pars szereplése nyomán mennyi pénz jár a Dobó SE-nek.

Pars hívásunkat azzal fogadta, hogy „tud valamit?”, majd a választ hallva csalódottan megjegyezte: „Azt hittem, jó hírt mond…” A kalapácsvető hozzátette: „Az a legrosszabb az egészben, hogy a vizsgálatot régen elvégezték, az A és B próba is pozitív lett, mégsem mond senki semmit. Legalább a bejelentés időpontját tudnám…” (Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szeptemberben azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy „a magasabb tesztoszteronszint önmagában nem bizonyíték a vétkességre, bár kétségtelen, hogy az esetek nagy százalékában a tiltott anyagnak minősülő anabolikus szteroidok bomlástermékeként jelenik meg”.)

A Lausanne-ban tartózkodó Kamuti Jenő megkeresésünkre közölte: azt a tájékoztatást kapta, hogy a NOB végrehajtó bizottsága csak decemberben dönt… 

Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan „konkrét” doppingvizsgálat, amely a pekingi olimpia bármely eredménye nyomán jelenleg zajlik. A konklúzió pedig az, hogy… Mi is?

Most lesz-e ok az örömre?
Pars Krisztián Pekingben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.