Pályabejárás – Varsó, Nemzeti stadion

Ha minden tekintetben olyan nívójú lenne az Európa-bajnokság rendezése, amilyen minőségben a kontinenstorna összes stadionja épült, akkor semmi gondjuk nem volna a lengyeleknek és az ukránoknak. Az arénák ugyanis világszínvonalúak. Sorozatunkban megismerheti a két ország nyolc új stadionját.

Az Európa-bajnokság nyitómérkőzésének helyet adó új aréna a lengyel főváros szívében található. Helyén 1955 óta az ország legnagyobb sportlétesítményeinek egyike állt. A stadion 1983-ra elavulttá vált, labdarúgók helyett kereskedőkkel találkozhattak az ide látogatók: 1989-től piacként üzemelt. A sikeres Eb-pályázat után a szebb napokat látott tribünöket és pályát teljesen elbontották, majd 2009 és 2011 között felépítették a lengyel válogatott új otthonát.

A beruházás nem ment zökkenőmentesen, sorozatos csúszások után irdatlan költséggel fejezték be a stadiont, amit aztán elsőre nem vett át a rendőrség és a tűzoltóság. Végül a 2011. nyári átadás helyett 2012 januárjában tartottak stadionavató koncertet, majd februárban barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést Portugália ellen (0-0). Eredetileg az Európa-bajnokság döntőjét is Varsóban játszották volna, végül három csoportmérkőzésnek, egy negyed- és egy elődöntőnek ad otthont a stadion.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.