Pályabejárás - PGE Arena Gdansk

Ha minden tekintetben olyan nívójú lenne az Európa-bajnokság rendezése, amilyen minőségben a kontinenstorna összes stadionja épült, akkor semmi gondjuk nem volna a lengyeleknek és az ukránoknak. Az arénák ugyanis világszínvonalúak. Sorozatunkban megismerheti a két ország nyolc új stadionját.

Lengyelország harmadik legnagyobb stadionját kifejezetten az Európa-bajnokságra építették. Mérete és felszereltsége miatt a csoportmeccsek után egy negyeddöntőt is itt játszanak.

Az Európa-bajnokságon kívül az aréna szolgál otthonául Lengyelország legszerencsésebb csapatának. A Lechia Gdansk úgy költözhetett be az ultramodern létesítménybe, hogy különösebb sportsikereket nem tudott felmutatni (legjobb eredménye egy lengyel kupagyőzelem 1983-ból).  Bár klubmérkőzésen ritkán lesz telt ház, a stadion kifejezetten futballspecifikus: futópályája nincs, így a nézők közelebb ülhetnek a pázsithoz. A kivitelezés zökkenőmentesen zajlott: három év alatt jutottak el a tervezőasztaltól a nyitómeccsig.

A stadiont 2011 júniusában a lengyel–francia találkozóval avatták volna föl, de a mérkőzést biztonságtechnikai hiányosságok miatt Varsóban rendezték. Három hónappal később a varsói Nemzeti Stadionba tervezett meccset hasonló indok miatt telepítették Gdanskba (ahol Németország csapatával 2-2-t játszott a lengyel nemzeti tizenegy).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.