Pályabejárás - a lengyel stadionok

Ha minden tekintetben olyan nívójú lenne az Európa-bajnokság rendezése, amilyen minőségben a kontinenstorna összes stadionja épült, akkor semmi gondjuk nem volna a lengyeleknek és az ukránoknak. Az arénák ugyanis világszínvonalúak. Sorozatunkban megismerheti a két ország nyolc új stadionját.

VARSÓ

Az Európa-bajnokság nyitómérkőzésének helyet adó új aréna a lengyel főváros szívében található. Helyén 1955 óta az ország legnagyobb sportlétesítményeinek egyike állt. A stadion 1983-ra elavulttá vált, labdarúgók helyett kereskedőkkel találkozhattak az ide látogatók: 1989-től piacként üzemelt. A sikeres Eb-pályázat után a szebb napokat látott tribünöket és pályát teljesen elbontották, majd 2009 és 2011 között felépítették a lengyel válogatott új otthonát.

A beruházás nem ment zökkenőmentesen, sorozatos csúszások után irdatlan költséggel fejezték be a stadiont, amit aztán elsőre nem vett át a rendőrség és a tűzoltóság. Végül a 2011. nyári átadás helyett 2012 januárjában tartottak stadionavató koncertet, majd februárban barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést Portugália ellen (0-0). Eredetileg az Európa-bajnokság döntőjét is Varsóban játszották volna, végül három csoportmérkőzésnek, egy negyed- és egy elődöntőnek ad otthont a stadion.

 

GDANSK

Lengyelország harmadik legnagyobb stadionját kifejezetten az Európa-bajnokságra építették. Mérete és felszereltsége miatt a csoportmeccsek után egy negyeddöntőt is itt játszanak.

Az Európa-bajnokságon kívül az aréna szolgál otthonául Lengyelország legszerencsésebb csapatának. A Lechia Gdansk úgy költözhetett be az ultramodern létesítménybe, hogy különösebb sportsikereket nem tudott felmutatni (legjobb eredménye egy lengyel kupagyőzelem 1983-ból).  Bár klubmérkőzésen ritkán lesz telt ház, a stadion kifejezetten futballspecifikus: futópályája nincs, így a nézők közelebb ülhetnek a pázsithoz. A kivitelezés zökkenőmentesen zajlott: három év alatt jutottak el a tervezőasztaltól a nyitómeccsig.

A stadiont 2011 júniusában a lengyel–francia találkozóval avatták volna föl, de a mérkőzést biztonságtechnikai hiányosságok miatt Varsóban rendezték. Három hónappal később a varsói Nemzeti Stadionba tervezett meccset hasonló indok miatt telepítették Gdanskba (ahol Németország csapatával 2-2-t játszott a lengyel nemzeti tizenegy).

 

WROCLAW

Mintha egy óriási lampionban rendeznének labdarúgó-mérkőzést. A stadion karakterét az innovatív módon alkalmazott külső borítás adja. Ehhez fémvázra feszített, áttetsző, üvegszálas anyagot használtak, amit sötétedéskor különböző színű reflektorokkal, projektorokkal világítanak meg. Amikor a lengyel nemzeti válogatott játszik, a stadion fehér-piros fényben fürdik, a helyi klubcsapat, a Slask meccsén pedig zöldben pompázik az aréna. A különleges borítást magyar vállalkozás készítette és telepítette.


Az új stadion az egész wroclawi városrész arculatát megváltoztatta. Vasútállomást, villamosvonalat és autópályát vezettek ide,  több kis sportpályát alakítottak ki az aréna közvetlen közelében, és bevásárlóközpont is épül a létesítmény környezetében. Igazi, többfunkciós stadionról van szó, hiszen rendeztek itt már ökölvívó-mérkőzést, autós terepversenyt, rockkoncertet.

 

POZNAN

Poznanban 1968 és 1980 között 40 ezres stadiont építettek. A kor szokásainak megfelelően a tribünöket mesterséges dombokra telepítették. Három lelátó épült így, jellegzetes U alakban fogva körül a játékteret. A két városi csapatnak is otthont adó stadiont ezután – kisebb-nagyobb kihagyásokkal – folyamatosan fejlesztették: 1986-ban világítást kapott a pálya (négy, egyenként 56 méter magas torony tartotta a reflektorokat). Később elektromos eredményjelzőt telepítettek, és az 1990-es évek elején műanyag székekre cserélték a padsorokat. Az utolsó felújítás során – 2003 és 2010 között – teljesen megújult az építmény. A régi lelátókat és a jellegzetes lámpatornyokat lebontották, s modern stadiont emeltek a helyükbe.

Az időjárással dacoló, zárt forma védi a nézőket, de nagyon rossz hatással van a fűre. Az átadás óta fél- évenként cserélni kell a gyepszőnyeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.