Paks 2.

Süli János, Paks polgármestere bejelentette, hogy a város korszerűsíti az önkormányzat stadionját, s ehhez a kormány 800 millió forint támogatást nyújt. A lelátókon 5500 ülőhelyet alakítanak ki, így ha az NB I-ben a negyedik helyen álló Paksi FC kijut a nemzetközi porondra, akkor a Duna-parti városban játszhatja hazai meccseit.

A hír – s főleg annak időzítése – meglepő, mert a napokban derült ki, hogy az állami tulajdonú MVM megvonta a támogatást a paksi klubtól. Ráadásul – amint az kiszivárgott –az sem zárható ki, hogy a főszponzor, a szintén állami tulajdonú erőmű is kevesebbet szán a csapatra 2015-ben. Fura, hogy a kormány egyik kezével pénzt ad a stadionra, a másik kezével meg elvesz az ott játszó együttestől. Minek a pénz a pályára – kérdik a paksiak –, ha veszélyben a klub?

A közélet és a sport iránt érdeklődő helybéliek többsége – amint azt tegnapi számunkban megírtuk – a csapat állami támogatásának csökkenése mögött a kormány bosszúját sejti: a Fidesz nem bocsátja meg, hogy az önkormányzati választáson a paksi szavazók megalázó vereséget mértek rá. Süli, a győztes civil csapat első embere elveti, hogy a kabinet bosszúját vizionáljuk az MVM döntésében, ám ennél többet nem mond, nem ad segítséget ahhoz, hogy megfejtsük a villamos művek visszakozásának okát. Hallgatása érthető: ha volt bosszú, ha nem, a város számára fontos, hogy ne haragítsa magára (jobban) a kormányt.

Amúgy erősödik Pakson egy másik feltételezés is, hogy miért vonta meg támogatását az MVM. E szerint nem a kormány, hanem a művek vezetése neheztel Sülire. E hipotézis arra épül, hogy Süli több mint három évtizedig az erőműben dolgozott, 2009-től első számú vezetője volt a cégnek, ám hiába húzott a konzervatív pártokhoz és Orbánhoz, 2011-ben kirúgták a cégtől. A bennfentesek azt mondják: nem Orbán akaratára, hanem azért menesztették, mert az MVM-et akkor uraló energialobbi nem kedvelte őt. S ez a lobbi – állítólag – most megint betett Sülinek.

A tisztánlátásra nincs esély, amíg az MVM vezetése és Süli nem válaszol a kérdésekre. Persze lehet, hogy utána sem lesz...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.