Ötről a hatra

Bár a trófeáért ment, az utolsó helyen zárta a vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét a Szolnok csapata. A barcelonai Bernat Picornell uszodából csalódottan távozott az utóbbi időben európai sztáregyüttessé fejlesztett különítmény, igaz, Kovács István szakmai igazgató szerint a kifejezetten rossz szereplés dacára sem történt tragédia.

A Tisza-partiak direktora edzői pályafutása során komoly tapasztalatokat szerzett a BL-serleg elhódítása ügyében. Ő volt a trénere annak az Újpestnek, amely 1994-ben a magasba emelhette a kupát, és ugyancsak az ő irányításával született meg a mostanáig utolsó magyar diadal a legrangosabb európai klubtornán: 2004-ben a Honvédé lett az elsőség. Most azonban hiába szorított a Montjuic-hegyen fekvő létesítmény tribünjén, a legutóbbi évad óta Nagy Viktorral, Varga Dániellel, Varga Dénessel,Madaras Norberttel és Tóth Mártonnal megerősített gárda előbb a házigazda –és címvédő – Barcelonetától kapott ki (6:6 után büntetőpárbajban), majd az ötödik helyért alulmaradt az OB I-ben csak harmadik Egerrel szemben is (8:7).

„Rosszul játszottunk, a kulcsembereink közül többen betliztek, természetesen többet vártunk a csapattól – foglalta össze a látottakat Kovács, ugyanakkor felidézte a tavaly őszi szezonkezdet előtt megfogalmazott célokat. – Bárki beletekinthet a papírokba, azt írtuk le, hogy idehaza meg kell nyernünk mindent, a BL-ben pedig be kell jutnunk a Final Sixbe. Ha kizárólag ezt nézzük, maradéktalanul megvalósítottuk az eltervezetteket.”

Ennél persze árnyaltabb, és szombat óta a legkevésbé sem rózsaszín a kép, hiszen nincs olyan „jóindulatú” számítás, amely alapján a Szolnok a hatodik lenne a katalóniai végjáték résztvevőinek erősorrendjében. Az igazgató szerint a két Varga mellett a szerb Mitrovics is formán kívül pólózott, ráadásul az említettek vállalkozó kedvével is akadtak gondok. Kovács egyébként úgy véli, a „játékosanyagot” illetően a magyar bajnok csak a második-negyedik helyen áll a mezőnyben, és a pénzügyi hátteret vizsgálva is messze elmarad a végső győztes olasz Recco társulata mögött.

Varga Dániel: betli után szomorú pacsizás
Varga Dániel: betli után szomorú pacsizás
Kovács Anikó / MTI

„Csak nevetek azokon, akik a költségvetésünket horribilisnek nevezik, hiszen nem kalkulálnak azzal, hogy üzemeltetőként fenn kell tartanunk az uszodánkat. A játékosok közül senki zsebét nem szeretném a nyilvánosság előtt kifordítani, de annyit elárulok: Vargáék kevesebbet keresnek annál, mint amennyit tavaly Rijekában kasszíroztak” – magyarázta a szakember, s hozzáfűzte: „Természetesen megértem azokat, akik most csalódottak, mivel magam is az vagyok.

De megyünk tovább az úton, a következő évadban újra meg akarjuk nyerni a bajnokságot és a Magyar Kupát, a BL-ben pedig feltétlenül előre szeretnénk lépni.”

A felvetésre, miszerint a csapatot névadó főszponzori minőségben támogató Közgépre mostanában nem életbiztosítás alapozni a jövőt, Kovács annyit mondott: „Szolnokon sem a vezetők, sem a vízilabdázók nem foglalkoznak a politikával. Már csak azért sem, mert a feltételek továbbra is adottak, a magas szintű folytatás változatlanul garantált. Olyannyira, hogy már valamennyi játékosunkkal megkötöttük a szerződést a következő bajnoki évre. Nyugodtak vagyunk, és csak a saját dolgunkkal törődünk” – mondta a másik magyar BL-szereplő, az ötödikként végző Eger mellett a válogatott gerincét adó klub szakmai főnöke, aki az ügyben nem vállalkozott jóslásra, hogy a legrangosabb európai klubsorozatban a tizenegy szűk esztendő után még hány évet kell várni az újabb magyar diadalra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.