50 milliós támogatás a focihuligánoknak "köszönhetően"

Még véletlenül sem kívánunk senkit biztatni arra, hogy a honi futball­stadionokban balhézzon, ­fajgyűlölő rigmusokkal uszítson, esetleg pirotechnikai eszközökkel zavarja meg a békés nézőtéri szunyókálást, mindenesetre aki ilyet tesz, és emiatt a klubja büntetést fizet, az közvetetten jótékonykodik is.

Az öt éve, 2011 márciusában az MLSZ által alapított Focisegély Alapítvány ugyanis jórészt a szövetség fegyelmi bizottsága által kirótt büntetésekből támogatja a szociális vagy egészségügyi okokból rászoruló, többnyire idős korábbi labdarúgókat.

Már 116 futballista részesült az alapítvány jóvoltából csaknem 50 millió forint anyagi támogatásban, ami egyénenként – egyszeri al­kalomra szóló – 350 ezer forintot ­jelent.

„Ez nem tartásdíj, hanem inkább afféle gyorssegély, amellyel adott esetben szebbé tudjuk tenni egy nehéz körülmények között élő legenda karácsonyát, vagy egy műtét előtt könnyíteni tudunk az anyagi terheken – tudjuk meg dr. Borbély Zoltántól, az MLSZ korábbi szóvivőjétől, az alapítvány kuratóriumi tagjától. – Előfordul, hogy valaki nagyon indokolt esetben többször is részesül támogatásban, de igyekszünk minél szélesebb körben szétosztani a pénzt."

„Segítő" tűz
Szabó Miklós / Népszabadság

Borbély mellett Garaba Imre 82-szeres válogatott labdarúgó és Faragó Richard, a Sport TV kommentátora tagja még a kuratóriumnak, amelynek az első négy évben Ihász Kálmán 27-szeres válogatott futballista volt az elnöke, most pedig már Katzirz Béla, aki annak idején 22-szer védte a magyar kaput. A kuratórium évente háromszor-négyszer ülésezik, és egyrészt az ajánlások alapján, másrészt saját információira alapozva dönti el, ­kinek van leginkább szüksége a segítségre.

„El sem hinnénk, ha nem látnánk, sok korábbi futballcsillag milyen szerény körülmények között él – folytatja Borbély. – Ismerünk olyan, kétszáz NB I-es meccsen szereplő volt futballistát, akinek az otthonában nincs vezetékes víz. Különösen elkél a segítség azoknak, akik egykor futballfellegvárnak számító, ma már hanyatló iparvárosokban – Komló, Salgótarján, Ózd – laknak. Sajnos egyre több fiatal is segítségre szorul. Igyekszünk azokat preferálni, akik önhibájukon kívül kerültek bajba." Az egészségügyi problémákkal és a ­súlyos betegséggel küzdők mindig előtérbe kerülnek.

S természetesen nem csak pénzzel lehet segíteni: dr. Pénzes István orvosprofesszor több futballikon, köztük Grosics Gyula életét hosszabbította meg évtizedekkel, míg dr. Izsó Ignác a jog útvesztőiben igyekszik eligazítani azokat, akiknek szükségük van rá.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.