Önsajnálatba fulladt az Armstrong-interjú

A címeitől doppingolás miatt megfosztott Lance Armstrong kerékpárversenyző az Oprah Winfreynek adott interjúja pénteken közvetített második részében kijelentette: sportolóként valamilyen formában ismét rajthoz állna, de minden profi versenytől eltiltották, amit túlzott büntetésnek tart.

"Megérdemeltem, hogy megbüntessenek, de nem érdemeltem ki a halálbüntetést" - hangoztatta Armstrong, a túlzó szóhasználattal az élete végéig tartó eltiltásra utalva. Megemlítette, hogy nagy álma válna valóra, ha 50 éves korában rajthoz állhatna a chicagói maratonon. 

Armstrong csak egyszer tűnt megrendültnek - holott Oprah Winfrey műsoraiban illik sok könnyet folyatni
Austin, 2013. január 14. A Harpo Studios Inc. által közreadott 2013. január 14-i képen Lance Armstrong korábbi amerikai kerékpáros versenyző (b) beszél Oprah Winfrey (j) televíziós műsorának felvételén a Texas állambeli Austinban. Armstrong a műsorban először nyilatkozott arról, hogy alkalmazott tiltott teljesítménynövelő módszereket, köztük EPO-t, vérátömlesztést és tesztoszteront. A 41 esztendős Armstrongot doppingbotrányának kitörése után megfosztották mind a hét Tour de France-elsőségétől, valamint a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon nyert bronzérmétől is. (MTI/AP/Harp Studios/George Burns)

Elmondása szerint lelepleződése után nem az volt számra leginkább megszégyenítő, hogy megfosztották a hét Tour de France-győzelmétől és az olimpiai bronzérmétől, hanem az, hogy le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong rákellenes alapítvány éléről.

"Az egy 75 millió dolláros nap volt" - válaszolta a kérdésre, hogy mennyit vesztett anyagilag a lelepleződésével. A volt versenyző ezzel a visszavont szponzori szerződéseire, "minden jövőbeni" bevételére utalt.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem a lelepleződés volt életének legnehezebb pillanata, hanem az, amikor rákosnak találták, amit egy későbbi diagnózis meg is erősített. Elismerte, hogy a két mélypont súlyát tekintve közel áll egymáshoz.

"Kétségtelenül" - jelentette ki Armstrong, amikor Winfrey azt feszegette, hogy vajon jobb emberré vált-e a történtek következtében. Önkritikusan hozzátette, hogy ugyanígy érzett a rákból történt felgyógyulása után is, ám akkor utat tévesztett. Reményét fejezte ki, hogy ez most nem így lesz.

A volt kerékpárbajnok tagadta azt, hogy negyedmillió dollárral megpróbálta megvesztegetni az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségét (USADA). 

A hosszúra nyúlt, két részben vetített beszélgetés során Armstrong, aki csaknem mindvégig keményen tartotta magát, mindössze egyszer érzékenyült el: akkor, amikor a legnagyobb gyerekéről, a 13 éves Luke-ról beszélt. Tanúja volt ugyanis annak, hogy a gyerek megvédte őt a társaival szemben.

"Azt mondtam Luke-nak, azt mondtam..., azt mondtam neki: ne védj meg többé engem" - fogalmazott akadozva, már-már a könnyeivel küszködve Lance Armstrong.

A volt bajnok többször is megismételte, hogy szégyelli magát és, hogy sokaknak tartozik bocsánatkéréssel.

Noha Lance Armstrong beismerésével pénteken hangsúlyosan foglalkoztak az amerikai napilapok, és interjújának megkülönböztetett figyelmet szenteltek az ország televíziói, rádiói és internetes portáljai, az OWN csatornán közvetített vallomásának csütörtökön vetített első részére mindössze 3,2 millió néző volt kíváncsi. Háromszázezerrel kevesebben annál, mint ahányan Oprahnak a Whitney Houston rokonaival készített beszélgetését nézték meg 2012. március 11-én, közvetlenül az énekesnő halála után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.