Olimpiai bajnok a női kajaknégyes

Megvédte címét és ezzel a magyarok nyolcadik aranyérmét nyerte a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női kajaknégyes 500 méteren a riói olimpián. Kozák Danuta ezzel Hosszú Katinkához hasonlóan három arannyal jöhet haza Brazíliából, az olimpiák történetében ő az első női kajakos, aki triplázni tudott.

Minden oka megvolt a női kajaknégyesnek, hogy acélos önbizalommal felvértezve álljon oda az olimpia döntő rajtjához. A magyar hajó címvédőként indult Rióban - Londonban Csipes helyén Kovács Katalin ült -, ezúttal is rendkívül meggyőzően, futamgyőztesként, a legjobb idővel jutott a döntőbe, a csapattagok pedig a verseny előtt már három aranyat nyertek ezen az olimpián, előbb a Szabó, Kozák páros győzött 500 méteren, majd Kozák egyéniben duplázott ugyanezen a távon.

A győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében
A győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina a női kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében
Kovács Tamás / MTI

A startot az ukránok kapták el a legjobb ütemben, de nem sokáig vezettek, hiszen az új-zélandi és a német egység is megelőzte őket. Féltáv környékén azonban ha kicsivel is, de már a magyarok álltak az élen. A németek veszélyesnek tűntek, nagyon beleerősítettek, hajszálra feljöttek Kozákékra, de a mieinknek is voltak még tartalékai, az utolsó 150 méternél meg tudták még egyszer indítani a hajót, így az utolsó métereken már nem is kellett különösebben izgulni. A magyar négyes 9 tizedmásodperccel verte a németeket, ezzel megvédte olimpiai bajnoki címét, és Magyarország nyolcadik aranyérmét szerezte Rióban.

A pályafutása ötödik olimpiai aranyát begyűjtő Kozák az első női kajakos a játékok történetében, aki egy olimpián triplázott. A férfiak közül is csak egy versenyző, az új-zélandi Ian Ferguson hajtotta végre ezt a bravúrt még 1984-ben, Los Angelesben.


Kovács Tamás / MTI

Csipes Tamara megismételte édesapja, a mostani négyes felkészítésében is szerepet vállaló Csipes Ferenc sikerét, aki 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyereke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott.

Kovács István / MTI
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.