Olimpiai a csapat

Szenzáció volt tavaly, amikor Imre Géza negyvenéves korában – életé­ben először – egyéni világbajnoki címet szerzett Moszkvában. Egyedüliként a magyarok közül. Most vasárnap ismét azt emlegették: jó az öreg a háznál, a veterán ugyanis Vancouverben – Boczkó Gáborral, Rédli Andrással és Somfai Péterrel együtt – tagja volt a párbajtőr Világkupa-viadalon győztes együttesnek. A rendkívüli izgalmak után – szó szerint – kivívott siker olimpiai kvalifikációt is ért, azaz az idei ötkarikás játékokon – nem úgy, mint legutóbb Londonban – ismét szerepelhet magyar vívócsapat.

Rédli és Imre a franciák legyőzése után Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Rédli és Imre a franciák legyőzése után
Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Több tényező szerencsés összjátéka is kellett ahhoz, hogy az Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány irányításával készülő és versenyző kvartett megszerezze a riói repülőjegyet. A legfontosabb azonban az volt, hogy Imre és társai legyőzték a cseh, nagyon nagy bravúrral a világranglistát vezető francia, majd az észt válogatottat, a döntőben pedig 42:36-ra a kazahokat.

A legutóbbi olimpián csupán négy magyar vívó vehetett részt: a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet nyert, Mohamed Aida (tőr), Imre és Szász Emese (párbajtőr) viszont nem szerzett pontot.

Két hónapig van még lehetőség kvótához jutni. Szetey András kommunikációs igazgató lapunknak elmondta: a szövetség vezetői azt remélik, hogy nyolc vagy kilenc magyar vívó utazhat Brazíliába. Tudni kell: a férfi kard- és a női tőrcsapatoknak nem rendeznek versenyt az olimpián. A férfi tőr-, a női kard- és a párbajtőr-válogatott – ellentétben a férfi párbajtőregyüttessel – nem szerzett  kvalifikációt, a hat egyéni számban pedig a következő a helyzet.

Férfi párbajtőr: a csapat négy tagja közül három magyar vívhat.

Férfi tőr: ha Dósa Dániel megnyeri az áprilisi prágai pótkvalifikációs versenyt, elkezdheti böngészni a repülőmenetrendet, de az a győzelem korántsem lesz egyszerű...

Férfi kard: Szilágyi már biztos olimpiai résztvevő. Decsi Tamás és Szatmári András a hét végi varsói, valamint a márciusi szöuli viadalon  követheti London bajnokát, de csak egyikük szerepelhet a játékokon.

Női kard: Márton Anna valószínűleg versenyezhet Rióban, hacsak a hét végén Sint Niklaasban, s márciusban Szöulban nem „betlizik”.

Női párbajtőr: Szász Emesének a tavalyi vb második helyezettje, a svéd Emma Samuelsson a riválisa. Márciusban Budapesten nagy csata lesz köztük. Ha itt nem sikerül a kvalifikáció, az áprilisi prágai győzelem olimpiát érhet.

Női tőr: Mohamed Aida részvétele szinte biztosra vehető, míg Kna­pek Edina és Varga Gabriella közül az egyik aspiráns márciusban Havannában válthatja meg a repülőjegyét.

Egy-egy VK-versenyen, Grand Prix-n nemritkán kétszáznál is többen vesznek részt. A játékokon egy-egy számban 36-an vagy 44-en. Nem véletlenül mondják a szakemberek: kis túlzással az olimpia a legkönnyebb versenyek egyike. Csakhogy oda el is kell jutni..

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.