Olimpia a Forma-1-es pályán

A Szocsiban zajló téli játékok tengerparton fekvő olimpiai parkját, amely a jeges sportágak központja, számos különlegessége mellett az is egyedivé teszi, hogy októberben itt rendezik meg a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első Orosz Nagydíját.

Az 5853 méter hosszú aszfaltcsík behálózza az egész Olimpiai Prkot, valamennyi, azaz mind a hat ötkarikás játékokon használt létesítmény mellett elhalad. Maga a célegyenes kívül esik az olimpia területén, majd az első jobb kanyar után következő 650 méter hosszú egyenesben várhatóan csúcssebességet, nagyjából 320 km/h-t érnek majd el a pilóták. Innen az Olimpiai Park közepén elhelyezkedő főtérhez érkeznek meg a versenyzők a jelenleg a műkorcsolyázók és a rövidpályás gyorskorcsolyázók által használt Jéghegy Korcsolyapalota és a Fist Olimpiai Stadion között.

Ha akarom, téli olimpia, ha a akarom, Forma-1-es pálya
The Olympic flame is tested in its cauldron in front the Bolshoy Ice Dome (R) and the Fisht Olympic Stadium (L) at the Olympic park in the Adler district of Sochi January 27, 2014. Sochi will host the 2014 Winter Olympic Games from February 7 to February 23. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: SPORT OLYMPICS SOCIETY)

A folytatásban újra jobbra kanyarodva kezdik majd a pilóták megkerülni a park közepén álló teret, ahol jelenleg az olimpiai láng ég a kandeláberben. A görög abc omega betűjére emlékeztető, hosszú, balra kanyarodó ívben szintén elérik majd az autók a 300 km/órás sebességet, miközben tőlük jobbra elhaladnak sorrendben a Jéghegy Korcsolyapalota, a gyorskorcsolyázók otthonául szolgáló Adler Aréna és a jégkorongnak otthont adó Bolsoj Jégpalota mellett, tőlük balra pedig a főtér lesz látható.

Amikor az omega-kanyar másik végéhez érnek, három jobb kanyar következik egymás után, ezzel körbeautózva a Bolsojt. Az első, tengerpartra vezető egyenes a Bolsoj és a másik jégkoronghelyszín, a Sajba Jégpalota között halad, a másodikat a Fekete-tenger és a Bolsoj, a harmadikat pedig a Bolsoj mellett a Jégkocka curlingcenter határolja. A Bolsoj szomszédságában lévő utolsó egyenes majdnem teljesen visszavezet a központi térhez, de a pálya nyomvonala aztán két bal kanyarral, a curlingcenter és az Adler Aréna között elhaladva visszatér az olimpiai park külső körgyűrűjéhez, amely az Adler Aréna és a Jéghegy Korcsolyapalota mögött halad. A körgyűrűről bal kanyarral tér le a pálya, ezt követi egy technikásabb, kanyargós rész, amelyből járom jobb kanyarral érkezik vissza az útvonal a célegyeneshez.

A pálya, amely először lesz része a Forma-1-es versenynaptárnak, 18 kanyart tartalmaz és 13-15 méter széles. A szervezők állítása szerint az olimpiának köszönhetően a legmagasabb infrastrukturális követelményeknek is megfelel a létesítmény, amely a Forma-1-es futam mellett számos más autó- és motorsport rendezvénynek ad majd otthont. A pálya másik nagy előnye az elhelyezkedése, rendkívül közel van hozzá - ahogyan az olimpiai parkhoz is - a vonat- és az autóbusz-állomás, valamint a repülőtér is.

Az október 10-12. között debütáló Forma-1-es futamra március 4-én kezdik el árusítani a jegyeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.