Olasz bundabotrány: a fogorvos, az altatódrog és a magyar szál

Öt évvel a „Calciopoli” néven elhíresült, elementáris erejű bundabotrányt követően ismét kirajzolódni látszanak egy krimibe illő szövetkezés kontúrjai: sok tíz mérkőzést, több tucat személyt, egy fogorvost, továbbá egy altatódrogokat csempésző kapust is ellenőriz az olasz rendőrség.

A legújabb olasz bunda- és fogadási botrány központi figurája, Marco Pirani megnevezte azokat az első ligás bajnoki mérkőzéseket, amelyeket szerinte befolyásoltak: az AS Roma-Fiorentina (2-2), a Lecce-Cagliari (3-3), valamint a Genoa-Lecce (4-2) találkozó szerepel a listán. A megvesztegetés körülményeiről nem árult el részleteket a fogorvosként dolgozó korábbi futballista, ám egy osztrák fogadóiroda bukmékere jelezte az olasz rendőrségnek: tizenöt első és másodvonalbeli meccsel kapcsolatban észleltek gyanúsan magas téteket, amelyek mértéke akkor sem csökkent, amikor lejjebb szállították a fogadható esemény szorzóit.

AS Roma's goalkeeper Julio Sergio (C) goes to save on Fiorentina's Alberto Gilardino (L) during their Italian Serie A soccer match at the Olympic stadium in Rome November 10, 2010. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY - Tags: SPORT SOCCER)
AS Roma's goalkeeper Julio Sergio (C) goes to save on Fiorentina's Alberto Gilardino (L) during their Italian Serie A soccer match at the Olympic stadium in Rome November 10, 2010. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY - Tags: SPORT SOCCER)

Az ügy kiindulópontja a Cremonese-Paganese Serie C-mérkőzés. A tavaly novemberben játszott harmadosztályú találkozón Marco Paoloninak, a hazaiak kapusának a következő feladatot adták a „megbízók”: fecskendezzen altatódrogot csapattársai italába, hogy a bódult állapotú együttes elveszítse a mérkőzést. Paoloni a fentebb már említett, Ascoliban praktizáló fogorvost, Marco Piranit kereste föl, hogy adjon receptet a tablettákra, a papírosra pedig felesége aláírását írta rá. (Minő véletlen: az Ascoli csapatának egyes mérkőzései is föltűntek a feketelistán...) Eleddig több információ nem szivárgott ki a részleteket illetően, mindenesetre érdekes, hogy Pirani a Paoloni-dosszié mellett más, fogadási csalással kapcsolatos ügyletekről is tud.

Az egyre hevesebben gyűrűző skandalumban már húsznál is több meccset vizsgálnak, és az érintettek – jó néhány, jelenleg is aktív, profi futballistával teljes – köre is több tucatnyira rúg. Egyikük az Atalantában játszó Cristiano Doni, aki neve bemocskolásáról beszélt a La Reppublica című olasz napilapnak: „Bűnbakot keresnek, és engem pécéztek ki” – fakadt ki a középpályás, majd így folytatta: „Azért minket vettek elő a csapatommal, mert az Atalanta és a Doni nevek generálják a legnagyobb médiaérdeklődést, velünk lehet eladni a címlapsztorit. Biztos vagyok abban, hogy a vizsgálatot folytató ügyészség felment a vádak alól, ugyanis senkivel sem találkoztam, s még csak nem is beszéltem telefonon” – zárta mondandóját a bergamói klub labdarúgója.

Az egyre-másra érkező bejelentések, vallomások, illetve rendőrségi vádak arra sarkalták Roberto Maroni olasz belügyminisztert, hogy speciális nyomozati egység felállítását kérvényezze, amely kifejezetten a bundaügyekkel foglalkozna. A vizsgálódást „az utolsó fogadás” fantázianévvel indították el, a gyanúsítottakat pedig csalással, valamint úgynevezett szövetkezetben elkövetett bűncselekménnyel vádolják. Kihallgatták többek között a korábbi válogatott klasszist, Giuseppe Signorit, és az egykori firenzei középpályást, Mauro Bressant: előbbi a Sopron futballistája is volt egy rövid ideig, utóbbi pedig a Vasas sportigazgatójaként dolgozott Budapesten.

A sztori – kuszaságát tekintve – hasonlít a FIFA-botrányhoz, ám van egy lényeges különbség: itt már találtak felelősöket...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.