Olasz fricska Nadalnak

A US Open harmadik fordulójában kiesett a 14 Grand Slam-győzelmet szerző Rafael Nadal, így 2004 óta az idei lesz az első év, amikor a spanyol teniszező nem nyer egyetlen GS-tornát sem. Az amerikai nyílt bajnokságon a kaotikus nyitány után mostanra némiképp helyreállt a világ rendje a nők uralta pályákon is.

Az uraknál, aki számít, mind jegyet váltott a második heti küzdelemre. Na jó, van egy királykategóriás hiányzó: a spanyol Rafael Nadal (8.). De az ő kiesése kódolható volt, noha múltja, tapasztalata, s jelenlegi rangsorhelye alapján nem volt teljesen alaptalan, hogy ő maga is többre vágyott.

S távozott egy másik nagy bajnok, a 2001-es US Open-győztes, 34 esztendős Lleyton Hewitt is, aki a következő Grand Slam-tornán, a januári ausztráliai viadalon hazai közönség előtt vesz végleg búcsút az aktív versenyzéstől. Nadal esetében hasonlóra nem kell számítanunk, hiszen az elmúlt tizenegy esztendő során 67 tornagyőzelmet (közte 14 Grand Slam-elsőséget) jegyző spanyolnak eszébe sem jut a visszavonulás.

Sőt! Megkockáztatjuk: arra sem gondol, hogy ne tudná visszahódítani a világelsőséget. Ez persze igencsak nehéz lesz, ismerve vetélytársait. S leginkább saját fizikai állapotát. Nem az erőnlétre gondolunk, hiszen 29 esztendősen kirobbanó formában van, akaratereje ma is a régi – „csupán” a teste használódott el rohamosan. Sok sérülése, betegsége, operációja után helyrejött ugyan, ám az ízületeknek, izmoknak egyre nehezebb a Rafától szokott intenzitású, vég nélküli csúcsterhelést elviselniük.

Fognini: csók a családnak
Fognini: csók a családnak
Geoff Burke / Reuters/USA Today Sports

Olyat, mint például szombatra virradóra láthatott az Arthur Ashe stadion publikuma. A helyi idő szerint hajnali fél kettőkor véget ért, 3 óra 46 percig tartó drámai csatában, a torna – s talán az egész idény – egyik legizgalmasabb meccsén Fabio Fognini 0:2-es szettállásról tudott fordítani a volt világelső ellen.

Statisztikusok kibányászták: Nadal GS-meccsen még soha nem veszített kétjátszmás vezetésről (151-0), míg az olasz 23 alkalommal került ilyen reménytelennek tetsző helyzetbe, s csupán négyszer tudott fordítani. Most jött az ötödik: a kétszeres US Open-bajnok ellen 3:6, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4-re nyert. S nem azért, mert a spanyol elfáradt volna. Az ok igen egyszerű: a talján teniszező a mérkőzés második felében mindent egy lapra feltéve támadott, elképesztő tenyeresekkel és fonák ütésekkel ment előre.

Szinte bérelt helye volt a hálónál: ötvenkét ottani próbálkozás Nadal ellen nem semmi, ráadásul úgy, hogy e rajtaütéses akciók közül harminckilenc pontszerzéssel zárult! Ez egy olyan nap volt, amikor minden bejött neki. Önbizalma percről percre erősebb lett, tolta előre a siker felé. Hetven nyerő ütést jegyzett (a spanyol csak harmincat…) Így aztán 2004 óta ez az első év, hogy Nadal nem nyer egyetlen Grand Slam-tornát sem. Mégsem tetszett elkeseredettnek. Azt mondta, hogy ezúttal nem kell önmagát korholnia a vereségért – most egyértelműen az ellenfél volt jobb. Ő pedig megy előre, jönnek az új feladatok. Nem adja fel.

A férfiaknál a legjobb 16 közé csupán két „idegen” jutott be, a hölgyeknél pedig öt nem kiemelt játékos szerepel a nyolcaddöntős névsorban. Ami az urak elitcsapatába „befurakodókat” illeti: az amerikai Donald Young három nyertes meccse közül a francia Gilles Simon (11.) és a szerb Viktor Troicki (22.) elleni volt extra bravúr, míg a francia Benoit Paire a hármasugrás közben a japán Nisikori Kei (4.) és a spanyol Tommy Robredo (26.) skalpját is megszerezte.

A női mezőnyben a magyar szülei okán honfitársunknak számító brit Konta Johanna vitézkedéséről már korábban írtunk, mellette ott van még a dicséretes ötösök mezőnyében a francia Kristina Mladenovic (Babos Tímea párospartnere), az olasz Roberta Vinci, az oroszból amerikaivá lett Varvara Lepchenko, valamint az észt Anett Kontaveit.

A US Open második hete azonban már minden bizonnyal a sztárokról fog szólni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.